Svijet
0

Haos na saslušanju poligamista

Sarajevo-x.com
Američka sutkinja, koja je trebala odlučiti o sudbini 416 djece odvedene sa ranča sekte mormona, pokušavala je uspostaviti red u prvom haotičnom danu saslušavanja. Sutkinja Barbara Walsh morala je na sat vremena obustaviti proces kako bi dozvolila stotinama odvjetnika djece i roditelja da sagledaju dokaze.

Odvjetnici su raspravljali o tome da li je teksaški slučaj zloupotrijebio pitanja religioznih sloboda.

Policijaci su prošle sedmice upali na ranč mormona nakon što su primili dojavu da je šesnaestogodišnjakinja bila seksualno zlostavljana.

“Sud nije u poziciji i zasigurno nema namjeru određivati o religioznim obredima i slobodi njihovog ispoljavanja”, objasnila je sutkinja.

Sutkinja Walsh je bila primorana obustaviti sudski proces nakon prigovora u trajanju od četrdeset minuta u dosad najobimnijem pravnom slučaju o dječijoj skrbi u američkoj historiji.

“Ono što želim postići je da odlučim da li ova djeca trebaju biti vraćena roditeljima ili će, ako bude dovoljno informacija koje govore suprotno, biti zadržana u domovima za nezbrinutu djecu”, izjavila je Barbara Walsh.

Detektivi su prošle sedmice ušli na ranč tražeći dokaz o braku između šesnaestogodišnje djevojčice i pedesetogodišnjeg muškarca.

Pod teksaškim zakonima, djevojčice mlađe od šesnaest godina ne mogu se udati, čak ni sa dozvolom roditelja.

Kao rezultat upada policije, sva djeca starosti između šest mjeseci i 17 godina su smještena u dom za nezbrinutu djecu, objavio je BBC.

U teksaškom zakonu stoji da ako se seksualno iskorištavanje dešava u domu i ako roditelj ne učini ništa kako bi zaustavio nasilje tada roditelj gubi pravo na djecu.