Sve je u rukama Macrona?
0

Haos na Dalekom istoku: Nekoliko mrtvih i stotine ranjenih u neredima na "rajskom otoku"

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
U neredima na pacifičkom otoku Nova Kaledonija poginule su tri osobe, a stotine su ranjene.

Demonstracije su povezane s planiranom promjenom izbornog zakona u ovom prekomorskom teritoriju Francuske, o čemu su sinoć glasali zastupnici donjeg doma francuskog parlamenta.

Nemiri u Novoj Kaledoniji se nastavljaju uprkos činjenici da su vlasti prethodno proglasile policijski sat, zabranjujući sva okupljanja i konzumaciju alkohola ui oko glavnog grada Noumée. Danas su na otoku ostale zatvorene škole i trgovine, a zatvoren je i aerodrom.

Promjena lokalnog ustava omogućila bi Francuzima koji žive u Novoj Kaledoniji najmanje deset godina da glasaju na lokalnim izborima.

To bi, kažu kritičari, oslabilo utjecaj autohtonih Kanaka. Iz njihovih redova potječu tri žrtve nereda, rekao je za Reuters glasnogovornik predsjednika Nove Kaledonije Louis Mapou.

Članovi donjeg doma francuskog parlamenta odobrili su sinoć promjenu ustava omjerom 351 prema 153 glasa. Za konačno odobrenje izmjene potrebno je glasanje oba doma parlamenta na zajedničkoj sjednici.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron predlaže održavanje razgovora između pristaša nezavisnosti Nove Kaledonije i protivnika nezavistonosti otoka prije ovog glasovanja.

Macron je nasilje opisao kao neprihvatljivo i pozvao na smirenost stanovnika Nove Kaledonije, kao i predsjednik otoka Mapou.

Nasilje se nastavlja

Glavna politička organizacija Nove Kaledonije koja se zalaže za nezavisnost, Kanack Socijalistički front nacionalnog oslobođenja (FLNKS), rekla je u današnjem priopćenju da je voljna prihvatiti Macronov prijedlog za dijalog.

Francuski ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin objavio je danas da je u nasilju tokom noći na danas po lokalnom vremenu (utorak poslijepodne i navečer po našem vremenu) ozlijeđeno više stotina ljudi, uključujući stotinjak pripadnika snaga sigurnosti.

Prema Darmaninu, okolnosti jedne od smrti nisu jasne. U pitanju nije pucao policajac, nego očito neko u samoodbrani, rekao je predstavnik Francuske na otoku Louis Le Franc.

Prvi sukobi s policijom počeli su u ponedjeljak po našem vremenu tokom dana, kada su demosntranti blokirali neke prometnice.

Slike iz glavnog grada pokazivale su zapaljene automobile i uništene zgrade, svjedoci govore o paljevinama, pljačkama i pucnjavama. Samo u području Noumée privedeno je 140 ljudi, saopćile su vlasti, prenosi AFP.

Nova Kaledonija je jedan od pet francuskih teritorija u Aziji i Oceaniji. Tu živi oko 270.000 ljudi, osim Kanaka, to su ljudi evropskog porijekla i potomci doseljenika s azijskih i pacifičkih područja.

Posljednjih godina glasači su tri puta na referendumima glasali za održavanje veza s Parizom.

Do sada su, temeljem sporazuma iz 1998., u njemu mogli glasati samo Kanake i doseljenici koji su tada već živjeli u mjestu. Više od 25 godina kasnije to znači da gotovo petina birača nema pravo glasa, prenose francuski mediji.