Svijet
0

Hanifu Kureishiju ukradena životna ušteđevina

Klix.ba
Čuveni pisac Hanif Kureishi ostao je bez svoje životne ušteđevine od 120 hiljada funti, postavši još jedna u nizu prevarenih slavnih ličnosti.

Londonski pisac, najpoznatiji po svom romanu "Buda iz predgrađa", tvrdi da je novac izgubio nakon što je nagovoren da investira u posao sa nekretninama. Čovjek koji je predložio investiciju, Kureishijev tadašnji računovođa, sumnjiči se da je velike sume novca uzeo i od drugih "klijenata i prijatelja".

Kureishi, koji priznaje da vrlo malo zna o kompleksnim finansijskim aferama, kaže kako je mislio da slijedi savjet firme ovlaštenih računovođa, Fisher Phillips, koje mu je preporučio njegov agent 2011. godine.

"Novac koji sam izgubio u investiciji trebao je da pokrije uspone i padove života pisca", rekao je Kureishi Fisher Phillips, za koje se smatra da imaju veliki broj poznatih klijenata, negiraju svoju umiješanost i tvrde da je njihov nekadašnji partner, Adam Woricker, sve radio na svoju ruku. Woricker je otpušten iz Fisher Phillipsa prošlog jula.

"Kada mi je predložio investiciju, rekao je da ima mnogo drugih klijenata i drugih pisaca koji učestvuju u njoj. Rekao sam da je to sjajno. Radio je za veoma uglednu kompaniju koja je u poslu već 60 godina, a preporučio mi ih je moj agent", priča Kureishi.

Pismo u kojem preporučuje investiciju Kureishiju je Woricker poslao sa e-mail adrese Fisher Phillipsa. U pismu je obećao zaradu od 15 posto, nakon investicije u trajanju od 120 dana.

Kureishi je prvo investirao 50 hiljada funtu, a kada je dobio prvu obećanu zaradu, investirao je još 70 hiljada. "Nakon toga sam primio poziv iz Fisher Phillipsa, koji su mi rekli da su otpustili Worickera i da bih trebao razgovarati sa svojim advokatima. Negirali su da išta znaju o investiciji i odbili da mi se izvinu i kompenziraju štetu. Sve do ove sedmice nisu željeli ni da se sastanu sa mnom. Tvrdili su da to nema veze s njima", ispričao je Kureishi.

"Fisher Phillips nema ovlasti da savjetuje klijente oko ovakvih investiciji i mi to jednostavno ne radimo. Sav novac koji je Woricker uzeo je završio na njegovom privatnom računu. Mi smo ga otpustili čim smo postali svjesni šta se dešava", izjavio je Robert Ward, partner u Fisher Phillipsu. Kureishi sada, zajedno sa još dvije žrtve, priprema tužbu protiv Fisher Phillipsa.

Woricker je uhapšen još u martu, ali nikakve optužnice nisu podignute. Uhapšen je zbog lažnog predstavljanja i krađe.

Vezani članci