Objavljen video koji to dokazuje
0

Hana Gadafi je ipak živa!

Sarajevo-x.com
Prvi snimak posvojene kćerke Muamera Gadafija, Hane, za koju je bivši libijski vođa tvrdio da je ubijena 1986. godine, objavio je danas Daily Telegraph.

Snimak, koji je dio serije videoklipova Gadafijeve porodice na kampovanju van Tripolija krajem 80-ih, prikazuje Hanu kako se igra sa ocem.

Video je snimljen tri godine nakon napada na rezidenciju Bab al-Azizia u kojoj je, kako je Gadafi tvrdio, Hana ubijena. Na snimku se jasno čuju drugi članovi porodice kako zovu djevojčicu izgovarajući njeno ime.

Također, evidentna je sličnost djevojčice sa fotografijama odrasle žene čije diplome su pronađene u spavaćoj sobi Gadafijeve rezidencije nakon nedavnog pada njegovog 42-godišnjeg režima.

"Mala heroina Hana", govori na snimci pukovnik Gadafi dok ohrabruje djevojčicu da igra nogomet s njim i njegovim trećim sinom Saadijem.

Godinama je Gadafi koristio Hanino ubistvo kako bi podsticao antizapadnjačko raspoloženje među Libijcima. Režimski zvaničnici su tvrdili da je Gadafi usvojio drugu djevojčicu nakon napada na njegovu rezidenciju kojoj je, također, dao ime Hana.

Snimak daje uvid u Gadafijevu ekscentričnost. U strahu da će biti ubijen uvijek je spavao odvojen od ostalih.

"Niko nikada nije znao gdje tačno spava, a kada bi odlazio na kampovanje nikada nije spavao u šatoru", kazao je Mohammed Ali, koji je snimio video. Jedine osobe kojima je Gadafi vjerovao bili su vozač i pripadnice njegove ženske garde.

"Bila je prava noćna mora pratiti ga. Na putovanjima u inostranstvo bi dogovorio četiri aviona. Iako je moj zadatak bio da ga pratim, nikada nisam znao u kojem je avionu", priča Mohammed.