Svijet
140

Hammond: Zločini se ne smiju zaboraviti, Britanija je prijatelj BiH

Klix.ba
Philip Hammond
Philip Hammond
Ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Philip Hammond izjavio je danas kako se genocid u Srebrenici nikada ne smije zaboraviti.

"Izražavam svoje najdublje saučešće žrtvama balkanskog konflikta i njihovim porodicama. Nikada ne smijemo zaboraviti Srebrenicu kao ni sve druge zločine počinjene na svim stranama", rekao je Hammond.

On je istakao kako je 20. godišnjica genocida dobar trenutak kako bi se sabrale sve lekcije najstrašnijeg događaja u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

"Ujedinjeno Kraljevstvo je dugotrajan prijatelj Bosne i Hercegovine. Iz tog razloga smo ja i moj njemački kolega pokrenuli inicijativu kako bi ubrzali ulazak BiH u Evropsku uniju. Ipak, na tamošnjim je političarima odgovornost održavanja pozitivnog momentuma i sprovođenja potrebnih reformi", zaključio je Hammond.

Obraćanje povodom 20. godišnjice srebreničkog genocida Hammond je završio porukom kako Bosanci i Hercegovci imaju pravo na bolju budućnost, ali koja će doći samo kada politika nade pobijedi politiku podjela.