Svijet
0

Hammond: Virus ebole predstavlja ozbiljnu prijetnju

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Virus ebole koji se proširio u Africi predstavlja prijetnju, rekao je ministar vanjskih poslova Velike Britanije Philip Hammond, javlja Anadolija. 

Ministar Hammond istakao je da će predsjedavati na hitnom sastanku kabineta u vezi sa smrtonosnim virusom. Također, je istakao da u Britaniji nije zabilježen slučaj oboljelih od ebola, ali da vlada ozbiljno shvata ovu epidemiju.

"Danas ću predsjedavati na sastanku "Cobra" jer je potrebno analizirati situaciju, bilo da se radi o Velikoj Britaniji ili o našim diplomatskim predstavništvima u inostranstvu, potrebno je razgovarati kakve mjere možemo poduzeti protiv ovog virusa i da se skoncentrišemo na ovu novu prijetnju koja se razvija", rekao je ministra Hammond.

Direktor Javnog zdravstva Engleske (Publich Health England ) dr. Brian McCloskey istakao je da je mala vjerovatnoća da bi neko od britanskih državljana koji je išao u zemlje gdje postoji epidemija ebole mogao biti zaražen ovim virusom, ali da bi doktori trebali biti na oprezu.  

"Upozorili smo britanske zdravstvene radnike u vezi sa situacijom u Zapadnoj Africi, tražili smo da budu oprezni sa osobama koji su bili u zemljama gdje je zabilježen ovaj virus, a kod kojih se javi neobjašnjiva nelagoda", izjavio je McCloskey na konferenciji za novinare.

Od februara pa do sada virus ebole odnio je više od 670 života, a zbilježen je u Gani, Sierra Leoni, Nigeriji i Liberiji. 

 Ebola virus uzrokuje teške simptome poput povišene tjelesne temperature, povraćanja, diareje i vanjskih i unutarnjih krvarenja. Do sada nije pronađen učinkovit način liječenja ili cjepiva. Prenosi se kontaktom sa zaraženim pacijentom..

 

 

Vezani članci