Svijet
10

Hammond: Moramo hitno postići primirje u Gazi

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond pozvao je na hitno postizanje primirja u Pojasu Gaze kako bi prestao masakr nad nevinim civilima, javlja Anadolija.

U društvu palestinskog glavnog pregovarača Saiba Ureykata, Hammond je na konfereciji za novinare u Ramallahu kazao da je u ovom momentu najvažnije da ze zaustavi nasilje.

“Potrebno je što prije da dvije strane postignu primirje. Nakon toga može se razgovarati o drugim pitanjima kako bi Palestinci živjeli u miru a Izraelcima bila zagarantovana sigurnost”, istakao je britanski ministar vanjskih poslova.

Palestinski glavni pregovarač Saiba Ureykata podsjetio je da se u okviru posjete Ramallahu sastao i sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom.

“Razgovarali smo o mogućnosti postizanja primirja, posebno smo se osvrnuli na prijedlog Egipta. Britanska vlada i britanski narod izražavaju saučešće porodicama stradalih u Gazi”, istakao je Hammond.

Ureykat je izjavio da su Palestinci spremni na postizanje primirja samo nakon ukidanja embarga.

“Palestinski lideri su spremni na primirje ali pod uslovom da istovremeno bude ukinut embargo. Potrebno je proglasiti nezavisnu državu Palestinu sa Jerusalemom kao glavnim gradom i granicama iz 1967. godine”, rekao je Ureykata. 

Britanski ministar vanjskih poslova u okviru posjete Bliskom istoku iz Jerusalema je doputovala u Ramallah odakle će posjetu nastaviti u Kairu.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze poginulo je 718 dok je više hiljada osoba ranjeno. Među poginulima je oko 150 djece.