Human Rights Watch
0

Hamasovo raketiranje izraelskih civila je ratni zločin

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Raketiranja izraelskih civila koja su vršili islamistički pokret Hamas i druge palestinske grupe iz pojasa Gaze liči na "ratni zločin", ocijenila je organizacija Human Rights Watch (HRW) u izvještaju objavljenom u četvrtak.
  • Hamasovi napadi raketama na izraelske civile su nelegalni i neopravdani i mogu se porediti s ratnim zločinima, izjavio je Iain Levine, direktor programa HRW-a i autor izvještaja, prenosi AFP.

  • Kao vlast koja upravlja Gazom, Hamas bi trebalo da javno proglasi da odustaje od napada na izraelska civilna naselja i kazni one koji su za to odgovorni, podrazumijevajući pripadnike svog vojnog ogranka, dodao je on.

Hamas i druge palestinske naoružane grupe "ispalile su posljednjih godina hiljade raketa" na izraelske civile, a stotine raketa su ispalili tokom trosedmične izraelske vojne ofanzive pokrenute 27. decembra 2008, saopćila je nevladina organizacija HRW sa sjedištem u New Yorku.

Od 2008. godine, rakete su ubile tri izraelska civila i teško ranile desetine drugih i prouzrokovale velike štete.

Rakete su isto tako "dovele u opasnost 800.000 osoba".

  • Hamasove snage su prekršile ratne zakone ispaljujući namjerno i naslijepo rakete na izraelske gradove iz zona koje u Gazi naseljavaju civili izloživši ih tako opasnosti od odmazde, kazao je Levine.

Izvještaj ističe "nepouzdan" karakter, što će reći neprecizan, raketa Qassam koje su proizveli Palestinci i raketa Grad iz bivšeg Sovjetskog saveza koje ispaljuje Hamas.

  • Oni koji upotrebljavaju ili dopuštaju korištenje takvog oružja za napade u kojim su namjerno gađani civili čine ratne zločine, kaže se u izvještaju.