Svijet
0

Hamas zaprijetio Izraelu: Ministar za ministra!

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Jedan od vođa radikalnog palestinskog pokreta Hamas Mushir al Masri zaprijetio je da će izraelski ministri biti meta napada te islamističke organizacije ukoliko Izrael bude ciljao bilo kojeg njenog ministra.

Odgovarajući na prijetnje Izraela da će meta napada biti lideri Hamasa u pojasu Gaze, Al Masri je izdao saopćenje u kome je istakao da će "na svaku glupost Izraela" da cilja lidere Hamasa ili ministre, Hamas preduzeti sličnu akciju.

Kad god se pojačaju napadi palestinskih ekstremista iz Gaze na Izrael, izraelski zvaničnici zaprijete da će u slučaju nastavka nasilja gađati lidere Hamasa.

"Prema izraelskim prijetnjama da cilja ministre, premijera Ismaila Haniyeha ili bilo kog drugog lidera, Al Qassam brigade (vojno krilo Hamasa) će se odnositi prema Izraelcima po principu glava za glavu i ministar za ministra," prenijeli su mediji u jevrejskoj državi izvještaje o saopćenju Masrija.

Izrael, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija smatraju Hamas terorističkom organizacijom. Hamas neće da prizna Izrael, ni da odbaci nasilje i ne učestvuje u nedavno obnovljenim pregovorima između Izraela i Palestinske uprave, koju predvodi vođa umjerenijeg Fataha, palestinski predsjednik Mahmoud Abbas.

Hamas je preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze u junu 2007, pobjedivši snage lojalne Fatahu. Od tada Abbasova organizacija kontroliše samo Zapadnu obalu. Izrael je Gazu proglasio neprijateljskim entitetom i nastoji da što više izoluje Hamas.