{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hamas zabranio ženama pušenje nargile u javnosti

S
18.7.2010. u 14:55
0
7
Hamas zabranio ženama pušenje nargile u javnosti
0
Hamas zabranio ženama pušenje nargile u javnosti
Foto: Ilustracija
Islamistička grupa Hamas zabranila je danas u Gazi ženama da puše nargilu u javnosti jer se to protivi običajima i tradiciji palestinskog naroda.
"Policija je odlučila da zabrani ženama da puše nargile u javnosti jer se to protivi našim običajima, tradiciji i društvenim normama", rekao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Ihab al-Husein France pressu.

Pušenje takozvanih vodenih lula punjenih zaslađenim duhanom, poznatih pod nazivom nargila ili šiša, popularno je u kafićima u svim arapskim zemljama.

Vlasnici nekoliko velikih kafića na plaži u Gazi kažu da im je posljednjih dana naređeno da potpuno prekinu da služe nargile prije nego je policija razjasnila da se zabrana odnosi samo na žene i maloljetna lica.

"Policija nam je naredila da prekinemo da služimo nargilu bez ikakvog objašnjenja. Podržavamo zabranu služenja nargile djeci i mladim ljudima, ali ženama treba biti dopušteno unutar šatora", odnosno poluprivatnih dijelova kafića koji su obično rezervisani za porodice, kaže Abu Ahmad, vlasnik jednog od kafića, dodajući da je on prestao da služi nargilu bilo kome.

Čak su i najluksuzniji hoteli u Gazi u kojima borave diplomate, strani humanitarni radnici i novinari izbacili ovaj vid opuštanja strahujući od policije.

Neimenovani policajac rekao je da se zabrana odnosi samo na žene i djecu, ali da je došlo do nesporazuma zbog nekih pretjerano revnosnih policajaca.

Stanovnici Gaze masovno dolaze na plaže tokom ljeta i posjećuju restorane i kafiće u kojima se ne služi alkohol, koji je strogo zabranjen.

Samo mali broj žena mogao se vidjeti u javnosti da puši nargilu prije zabrane, osim u hotelskim restoranima, dok je privatno u krugu porodice to uobičajeno.

Islamistički Hamas preuzeo je neke mjere da uvede islamske zakone u Gazi od preuzimanja vlasti u junu 2007. godine, ali pokušava da suzbije miješanje polova na javnim mjestima.

Hamas je nedavno zabranio muškarcima da rade u frizerskim salonima za žene kao i ženama da voze motocikle.

Policija redovno ispituje mlade parove i privodi ih ako utvrdi da nisu vjenčani.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: