Pojas Gaze
0

Hamas uzvraća udarac, tri izraelska civila mrtva

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Palestinska vojska bombardirala je u ponedjeljak izraelske pložaje jasno pokazujući da Hamas nije izgubio borbu ni pored trodnevnog bombardovanja Palestine u kojem je život izgubilo 350 ljudi.

Četiri Izraelca, tri civila i jedan vojnik poginuli su, dok je osam ljudi ranjeno, a Hamas je u utorak ujutro objavio da su na izraelske položaje ispaljene 43 rakete, te još 23 eksplozivna sredstva, čemu su se pridružile i druge palestinske militantne grupe koje su također bacale eksplozivna sredstva na izraelske položaje.

Prema riječima šefa hitne službe u Gazi Muawia Hassaneina, u Gazi je dosad ranjeno više od 1.600 osoba, a ubijeno oko 350 ljudi. Broj žrtava porastao je nakon što je najmanje sedam osoba poginulo, a više desetaka ranjeno u dva zračna napada na automobil i zgradu u sjevernom dijelu Gaze.

Pet Palestinaca također je poginulo u raketiranju automobila u Khan Younisu u kojem je, među ostalima, bio jedan od zapovjednika radikalne islamističke frakcije Džihad Abu Tir s devetogodišnjim sinom. Ostala tri poginula bili su militanti Džihada, prenosi dpa.

Istovremeno, Reuters navodi da ranjeni Palestinci odlaze na liječenje u Egipat i da iz te susjedne zemlje stiže sve više medicinske opreme. Deset kamiona prešlo je granični prijelaz Rafah s medicinskom pomoći iz Libije i Saudijske Arabije, kažu granični policajci.

Glavni tajnik UN-a, Ban Ki-moon, sinoć je zamolio lidere na brzi prekid vatre.