Svijet
0

Hamas uhapsio člana grupe koja drži Johnstona

FENA
Palestinski islamistički pokret Hamas uhapsio je u ponedjeljak glasnogovornika Vojske islama koja u zatočeništvu drži otetoga dopisnika BBC-a Alana Johnstona, što je potaknulo spekulacije da će se zahtijevati Johnstonovo oslobađanje u zamjenu za uhapšenika.

Glasnogovornik Hamasa je međutim porekao bilo kakvu vezu između hapšenja Abu Qataba al-Maqdisija i napora da se oslobodi oteti dopisnik iz Pojasa Gaze.

Al-Maqdisi je navodno uhapšen u jednom okršaju, odnosno u pokušaju da otvori vatru na članove sigurnosnih snaga povezanih s Hamasom.

U znak osvete Vojska islama je otela 10 članova Hamasa u Pojasu Gaze. Grupa je saopćila da je glasnogovornik uhapšen dok je išao s jutarnje molitve, prenijele su agencije.

Hamasovci su još ranije zahtijevali da Vojska islama oslobodi Johnstona koji je otet 12. marta na putu do svog stana iz dopisništva u gradu Gazi.

Kada su hamasovci prije nepune tri sedmice silom preuzeli kontrolu nad Pojasom Gaze, potisnuvši snage umjerenijeg Fataha, Hamas je obećao da će Johnston uskoro biti na slobodi.

Vojska islama je međutim ponovila zahtjev da se oslobode muslimanski zatvorenici u britanskim zatvorima u zamjenu za novinara.

Grupa je nedavno objavila drugi videosnimak otetoga novinara opasanog eksplozivnim pojasom, koji je upozorio da ga se ne pokušava silom osloboditi jer će biti dignut u zrak.

Al-Maqdisi je prošlog mjeseca prijetio da će Johnston biti ubijen ako Velika Britanija ne oslobodi imama Abu Katadu za koga se vjeruje da je povezan s Al-Qaidom.

U ponedjeljak je ista grupa zaprijetila da će objaviti dokumente štetne po Hamas ako njezin glasnogovornik ne bude oslobođen.