Kairo
0

Hamas u subotu odgovovara na prijedlog o primirju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Delegacija palestinske islamističke grupe Hamas vratit će se u Kairo u subotu kako bi dala konačni odgovor na prijedlog o 18-mjesečenom primirju s Izraelom, javili su u četvrtak egipatski državni mediji.

Razgovori između egipatskih obavještjnih zvaničnika i Hamasove delegacije završeni su u srijedu bez sporazuma. Hamas je saopćio da je izraelski prijedlog sporazuma, prenijet preko egipatskih posrednika, nejasan.

Neidentifikovani egipatski zvaničnik izjavio je bliskoistočnoj novinskoj agenciji (MENA) da će se Hamasovi delegati "vratiti u Kairo u subotu kako bi obavijestili egipatske zvaničnike o konačnom odgovoru".

Hamas, koji vlada pojasom Gaze, i Izrael održali su odvojene razgovore s egipatskim posrednicima o odredbama dugoročnog primirja nakon trosedmičnih izraelskih napada na priobalnu enklavu i Hamasovog raketnog baraža po južnom Izraelu, prenosi Reuters.

Obje strane proglasile su vlastita primirja 18. januara, ali se nasilje ipak nastavilo.

Hamas želi da Izrael i Egipat ponovo otvore sve granične prijelaze s Gazom tako da se ljudi i robe slobodno mogu kretati. Gaza je pod blokadom većinu vremena otkako je Hamas preuzeo vlast nad njom u junu 2007.

Hamasov zvaničnik Salah al-Bardawil izjavio je da jevrejska država želi da ponovi otvori sve prijelaze u kapacitetu od 70 do 80 posto nakon primirja, i odgodit će ostalo do postizanja sporazuma o oslobađanju zarobljenog izraelskog vojnika Gilada Shalita.