Prva reakcija
92

Hamas traži međunarodni pritisak na Izrael: Bez toga, današnja odluka suda nema smisla

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Hamas je pozdravio današnji poziv Međunarodnog suda pravde (ICJ) Izraelu da odmah zaustavi vojnu operaciju u Rafahu, na samom jugu Pojasa Gaze.
Hamas je u saopćenju pozvao međunarodnu zajednicu i Ujedinjene narode da izvrše pritisak na Izrael. Član političkog ureda Hamasa je rekao da bez međunarodnog pritiska, odluka suda neće imati učinak.

Čitajući odluku, predsjednik najvišeg UN-ovog suda Nawaf Salam je rekao da prethodne mjere koje je sud donio u martu nisu u potpunosti obuhvatile situaciju u opkoljenoj palestinskoj enklavi kakva je sada te da su stvoreni uslovi za nove vanredne mjere. Sud je podržao zahtjev Južnoafričke Republike (JAR) da naredi obustavu izraelske ofanzive na Rafah, sedam dana nakon što je Pretorija optužila Izrael za genocid.

Egipat i Jordan također su pozdravile odluku ICJ-a i zatražile da Vijeće sigurnosti UN-a izvrši pritisak na Izrael da okonča svoje operacije u palestinskoj enklavi te da s utjecajnim međunarodnim partnerima ispuni svoje pravne i humanitarne dužnosti i usvoji odlučujuće mjere kako bi se okončala humanitarna situacija u Gazi.

Jordanski ministar vanjskih poslova Ayman al-Safadi pohvalio je ICJ jer je razotkrio "izraelske ratne zločine u Gazi" i poručio da Vijeće sigurnosti mora "preuzeti svoju odgovornost" i okonča nekažnjivost Izraela.