Gaza
0

Hamas testirao raketu koja može pogoditi Tel Aviv

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Palestinski islamistički pokret Hamas koji kontrolira pojas Gaze nedavno je testirao raketu koja bi mogla pogoditi Tel Aviv, izjavio je u utorak šef izraelskih obavještajnih službi.

Raketa, koja bi mogla biti iranske proizvodnje, ima domet 60 kilometara, što bi artiljercima Hamasa omogućilo da pogode glavne izraelske gradske centre, izjavio je general Amos Yadlin.

Raketa je uspješno ispaljena u pravcu mora, precizirao je general Yadlin pred parlamentarnom komisijom za vanjske poslove i odbranu, izjavio je jedan od učesnika sjednice.

Do sada su rakete koje su ispaljivale palestinske naoružane grupe iz pojasa Gaze imale maksimalan domet od 40 kilometara, što im je omogućavalo da pogode gradove na jugu Izraela najbliže Gazi.

Čak i ako Hamas povećava kapacitet svog arsenala, izgleda da nije spreman za konfrontaciju s Izraelom poslije razorne ofanzive Tsahala (izraelske vojske) na pojas Gaze u decembru 2008. i januaru 2009., izjavio je general Yadlin.

Šef obavještajnih službi je ocijenio da je sadašnji cilj Hamasa ojačati svoju moć na palestinskom teritoriju nad kojim je preuzeo kontrolu u junu 2007.