Svjetska štampa
0

'Hamas spreman na prekid vatre od subote'

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Palestinski Hamas je spreman prihvatiti uvjetni prekid vatre s Izraelom u pojasu Gaze, počevši od subote, piše arapski dnevnik Al-Sharq al-Awsat koji izlazi u Londonu.

Hamas postavlja pet uvjeta, a prvi je da odmah nakon stupanja prekida vatre na snagu uđe humanitarna pomoć u Pojas Gaze.

Drugi je da se sve izraelske snage povuku s palestinske teritorije u prvoj sedmici primirja, a treći da se obnovi trgovina s pojasom Gaze i da je nadgledaju posmatrači iz Egipta, Evrope i Turske.

Također se zahtijeva otvaranje graničnog prijelaza Rafah prema Egiptu i Hamas pristaje da taj prijelaz nadgledaju snage Palestinske samouprave, u kojima dominira rivalski Fatah i međunarodni posmatrači, dok se ne formira palestinska vlada nacionalnog jedinstva.

Peti uvjet je jednogodišnji prekid vatre, uz mogućnsot obnove.

Izrael traži, međutim, da se primirje vremenski ne ograničava. Izraelski zvaničnici zahtijevali su također da Hamas prihvati povratak snaga Palestinske samouprave na granične prijelaze.

Ofanziva Izraela na ciljeve Hamsa u petak je ušla u treću sedmicu, a pregovori o primirju vode se u Egiptu, Washingtonu, Izraelu i na Zapadnoj obali, gdje je u petak bio glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

On je izrazio nadu da će vrlo brzo biti postignut prekid vatre, što je također rekao u četvrtak uvečer u Izraelu nakon niza sastanaka s izraelskim čelnicima.

Ki-moon je prethodno posjetio Egipat i Jordan. Iz Ramallaha je pozvao Izrael da čak jednostrano obustavi vatru u Pojasu Gaze.