Dugo obraćanje
6

Hamas se prvi put izvinio stanovnicima Gaze za patnje uzrokovane ratom

B. H.
U dugom saopćenju objavljenom na svom Telegram kanalu, palestinski pokret Hamas se "izvinjava" za poteškoće i patnje uzrokovane ratom protiv izraelske vojske koji traje gotovo šest mjeseci.

Iz Hamasa također ponavljaju svoju želju za nastavkom ovog rata, koji, prema njegovim riječima, mora postići "pobjedu i slobodu" za Palestince. Poslali su "poruku zahvalnosti ljudima" u Pojasu Gaze, čiju "iscrpljenost" prepoznaje.

Pokret insistira na mjerama za koje je rekao da je pokušao uvesti kako bi ublažio poteškoće, uključujući pokušaje "kontrole cijena" , u granicama svojih kapaciteta "s obzirom na agresiju koja je u toku".

Hamas je također komunicira sa "svim komponentama" društva u Gazi, spominjući druge oružane pokrete, "narodne odbore" i "obitelji" kako bi "riješili probleme uzrokovane okupacijom".

Humanitarne potrebe su ogromne na ovom području koje je već prije rata bilo potkopano izraelskom blokadom uvedenom od 2006., siromaštvom i nezaposlenošću. Pomoć pristiže, a većina stanovništva je raseljena u najjužniji dio, oko Rafe, blizu zatvorene egipatske granice. Ovaj grad, koji je prije rata imao manje od 300.000 stanovnika, sada je dom za više od miliona, prema procjenama UN-a.

Posljednjih mjeseci razne figure Hamasa, poput Khaleda Mechaala, bivšeg šefa političkog ureda pokreta, procijenile su da su "žrtve" neophodne za "oslobođenje" Palestinaca.