Taktički potez Mahmuda Abasa
0

Hamas se protivi planu za priznanje Palestine

FENA
Islamistički Hamas saopćio je danas da je plan palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, vođe Fataha, za priznanje Palestine u UN-u taktički potez, dio pregovaračkog procesa, i zato ne može da ga podrži.

Jedan od lidera Hamasa Saleh el-Bardavil objasnio je da taj potez nije zasnovan na principima i "Hamas i druge frakcije nisu dio tog koraka i ne podržavaju ga".

Hamas, koji je u junu 2007. godine silom preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze od umjerenijeg Fataha, naročito se protivi pregovorima s Izraelom i Abasovom pristupu uopće.

Ta organizacija je pod zapadnim diplomatskim bojkotom jer je odbila priznati Izrael, ranije mirovne sporazume s tom zemljom i odbaciti nasilje. El-Bardavil je upozorio da će posljedice zahtjeva za priznanje palestinske države u UN-u biti također priznanje granica Izraela, prenijeli su izraelski mediji izvještaje agencija.

"Odlazak u UN povlači granice Izraela koji je osnovan na ukradenoj zemlji i još nema granice", rekao je on, objasnivši da će Abasov pokušaj značiti da će palestinska država postojati samo u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, teritorijama koje je Izrael osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. godine, a ne u čitavoj historijskoj Palestini, kako želi Hamas.

I više od toga, kada palestinska država bude odobrena, "palestinskom otporu neće biti dozvoljeno da ispali nijedan hitac na izraelskog okupatora", dodao je on.

Abas je najavio da namjerava podnijeti zahtjev za priznanje države Palestine kada stigne u New York 19. septembra na zasjedanje Generalne skupštine UN-a.