Eskalacija sukoba
2

Hamas se oglasio povodom napada Irana, pružili podršku Teheranu: "To je pravo svih na Bliskom istoku"

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Povodom eskalacije sukoba Irana i Izraela oglasio se i Hamas koji je pružio podršku Iranu nakon što su, u toku protekle noći, ispalili stotine projektila i dronova na Izrael u znak odmazde za smrtonosni napad na konzulat u Damasku.

U saopćenju od subote, Hamas, koji upravlja palestinskom enklavom Gazom, rekao je da je potvrdio "prirodno pravo" zemalja i naroda na Bliskom istoku da se brane "suočeni s cionističkim agresijama".

"Vojna operacija koju je Iran izveo protiv cionističkog entiteta prirodno je pravo i odgovarajući odgovor na zločin gađanja konzulata u Damasku", navodi se, prenosi Al Jazeera.

Iranska salva, ispaljena kasno u subotu navečer, sastojala se od više od 300 krstarećih projektila, balističkih projektila i dronova, što je navedeno u saopćenju izraelske vojske. Oko 99 posto projektila je presretnuto, rekao je izraelski glasnogovornik, uz pomoć Francuske, Velike Britanije i SAD-a.

Iranska Islamska revolucionarna garda (IRGC) saopćila je da je lansirala dronove i projektile u okviru operacije True Promise kao dio kazne za "zločin cionističkog entiteta koji je gađao iranski konzulat u Siriji" prvog aprila .

U napadu u Damasku ubijeno je 12 ljudi, uključujući dva viša generala u elitnim snagama Quds IRGC-a.

Izrael nije ni potvrdio ni negirao odgovornost za napad na konzulat.

Iranska misija pri Ujedinjenim nacijama saopštila je da sada smatra da je stvar "zaključena" i upozorila Izrael na "znatno oštriji" odgovor ako "izraelski režim napravi još jednu grešku".