Svijet
0

Hamas prijeti nastavkom sukoba u Gazi

FENA
Foto:Reuters
Foto:Reuters
Palestinski Hamas će nastaviti da se bori u pojasu Gaze protiv izraelske ofanzive, ukoliko zahtjevi koje je postavio ne budu ispunjeni, izjavio je jedan zvaničnik te radikalne islamističke organizacije.

Osama Hamdan, predstavnik Hamasa u Libanu, je najavio da se delegacija hamasovaca vraća u Kairo bez novih ponuda, naglasivši da očekuje da "čuje ono što želi" ili "će nastaviti borbu".

"Danas delegacija pokreta stiže u Kairo... i zapravo mi nemamo ništa novo da ponudimo... ili ćemo čuti ono što smo zahtjevali ili će rezutlat biti nastavak sukoba na terenu," kazao je Hamdan.

Izraelski ministri će večeras glasati da li da proglase unilateralni prekid vatre poslije tri nedjelje ofanzive na ciljeve Hamasa, u kojoj je poginulo više od 1.150 Palestinaca i ranjeno oko 5.100 ljudi.

Na izraelskoj strani poginulo je deset vojnika i troje civila.

Hamas zahtjeva da izraelska agresija, kako kaže, momentalno prestane, da se izraelska vojska povuče najdalje za nedjelju dana i da se otvore granični prijelazi prema pojasu Gaze.

Egipat, koji je i ranije posredovao o prekidu vatre između dvije strane sada je ponovo posrednik jer Izrael i Hamas ne pregovaraju direktno.

Još juče na sastanku arapskih lidera u Kataru politički vođa Hamasa Kaled Mašal odbacio je uslove Izraela za prekid vatre kao neprihvatljive, podsjeća Rojters.

Hamas je ponudio jednogodišnje primirje s mogućnošću obnove.

Međutim, Izrael ne želi da se primirje ograničava i želi povratak snaga Palestinske uprave, kojom dominira rivalski palestinski pokret Fatah na granicu Gaze s Egiptom.

Moguće je da večeras Izrael odluči da jednostrano obustavi ofanzivu, započetu 27. decembra, uoči inauguracije novoizabranog američkog predsjednika Baraka Obame i nakon što je sinoć potpisan memorandum o razumijevanju sa SAD o suprotstavljanju krijumčarenju oružja iz Irana u pojas Gaze, prenosi Tanjug.