Svijet
0

Hamas pozdravio istražni tim UN-a u Gazi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Islamistički pokret Hamas u ponedjeljak je pozdravio istražni tim Ujedinjenih nacija koji je stigao u pojas Gaze i saopćio je da će sarađivati u njegovoj istrazi navoda o ratnim zločinima počinjenim tokom izraelske 22-dnevne ofanzive na toj teritoriji na smjeni godina.

Vijeće UN-a za ljudska prava zadužilo je 15-članu delegaciju da istraži aktivnosti tokom vojnih akcija od 27. decembra do 18. januara u ofanzivi izraelske vojske i raketnih napada Hamasa koji vlada pojasom Gaze.

Izrael je pokrenuo kopnenu i zračnu ofanzivu protiv militanata, uglavnom iz Hamasa, kako bi suzbio raketne napade na južne izraelske gradove.

UN-ov tim, predvođen južnoafričkim tužiocem za ratne zločine Richardom Goldstoneom, ušao je na teritoriju preko graničnog prijelaza Rafah s Egiptom. Očekuje se da tim ostane u regiji jednu sedmicu i podnese izvještaj u augustu, javila je DPA.

Hamas tvrdi da je 1.400 Palestinaca, od kojih većina civila, ubijeno u izraelskoj ofanzivi, koja je također izazvala masovna razaranja. Također je poginulo 13 Izraelaca.

Portparol Hamasa Fawzi Barhoum izjavio je da će njegov pokret sarađivati s timom UN-a i "pružiti mu sve dokaze na raspolaganje kako bi dovršio svoju misiju".