Svijet
0

Hamas ponudio primirje, Izrael odbio

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Palestinski islamistički pokret Hamas predložio je u petak šestomjesečni "period zatišja" u Gazi, primirje koje bi moglo da se potom proširi na Zapadnu obalu.

Bivši palestinski ministar vanjskih poslova Mahmud al-Zahar izjavio je da bi primirje trebalo biti obostrano i uključi ukidanje izraelske blokade Gaze, javio je BBC.

Izraelski vladin glasnogovornik odbacio je, međutim, prijedlog smatrajući ga opravdanjem koje bi omogućilo Hamasu da se "ponovo naoruža i pregrupira".

Al-Zahar, visoki Hamasov čelnik u Gazi, objavio je prijedlog svoje grupe o uslovnom primirju u razgovoru s egipatskim obavještajnim šefom Omarom Sulejmanom u Kairu.

Sulejman je ključna posrednička ličnost između Hamasa i Izraela.

"Primirje mora biti uzajamno i istovremeno, a blokada se mora ukinuti i granični prijelazi ortvoriti", izjavio je Zahar, dodajući da to podrazumijeva otvaranje prijelaza Rafah između Gaze i Egipta.

Rafah je uglavnom zatvoren otkako je Hamas preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze u junu, iako su palestinski militanti privremeno provalili prijelaz u ovoj godini, omogućujući hiljadama stanovnika Gaze da kupuju hranu i druge neophodne potrepštine.

Zahar je izjavio da bi se primirje "moglo proširiti na Zapadnu obalu i trajalo bi šest mjeseci" i da su egipatski posrednici pozvali palestinske frakcije da raspravljaju o prijedlogu iduće sedmice.

Hamas je ranije predlagao da bi primirje istovremeno trebalo početi u Gazi i na Zapadnoj obali.

Zahar je dodao da je sada na Izraelu da li da prihvati ili odbaci primirje: "Lopta je sada na izraelskoj strani. Ako Izrael ne pristane, mi ćemo onda imati sva prava da branimo naš narod legitimnim sredstvima", upozorio je.

Izraelska vlada je ipak odbacila ponudu. "Hamas kupuje vrijeme kako bi se ponovo naoružao i pregrupirao", izjavio je glasnogovornik izraelske vlade David Baker novinskoj agenciji Reuters.

"Neće biti potrebne izraelske odbrambene akcije ako Hamas prekine terorističke napade na Izrael", kazao je.