Razmjena talaca u fokusu
28

Hamas ponudio prijedlog sporazuma o prekidu vatre u Gazi, tražili su šest sedmica

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Hamas je posrednicima predstavio sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca u kojem zahtijeva od Izraela da poštuje šestosedmično primirje prije nego što primi bilo kojeg od 129 taoca, koje Hamas drži od 7. oktobra

Haaretz piše da je prijedlog podnijet nakon što je kasno sinoć odbačen prethodni dogovor uz posredovanje SAD-a.

U prijedlogu, Hamas sugeriše da bi IDF morao prekinuti sve borbe u Gazi i povući se iz urbanih područja na šest sedmica kako bi omogućio raseljenim Palestincima da se vrate na sjever. Tek nakon isteka šest sedmica bi taoci bili oslobođeni, tvrdeći da će iskoristiti te sedmice da lociraju taoce i utvrde u kakvom su stanju.

Hamasov nacrt predviđa da će 30 palestinskih zatvorenika biti pušteno za svakog izraelskog civila, što je naglo povećanje u odnosu 3:1 iz prethodnih razgovora o primirju. Također zahtijeva da se 50 palestinskih zatvorenika, od kojih 30 na doživotnoj kazni, oslobodi za svakog zarobljenog vojnika.

Izrael je ranije odbacio slične zahtjeve kao "obmane", a broj palestinskih zatvorenika koje je tražio Hamas, kao i težina njihovih zločina, bili su ključna tačka u nekoliko prethodnih rundi pregovora.