Tužna priča
57

Hamas oslobodio još 17 taoca, među njima i djevojčicu (4) kojoj su ubili roditelje

A. L.
Foto: letthemgo.org
Foto: letthemgo.org
Izraelske odbrambene snage saopštile su da je još 17 taoca koje je oteo Hamas oslobođeno s tim da ih se 13 vratilo u Izrael, a da ih je četvero na putu prema Egiptu.
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden kaže da je među oslobođenim taocima i četverogodišnja izraelsko-američka djevojčica. Obraćajući se novinarima na brifingu za novinare, on je rekao da je Abigail Mor Edan sada "na sigurnom u Izraelu".

Četverogodišnju Abigail Edan zarobili su Hamasovi borci 7. oktobra dok se skrivala u kući svoje komšinice, porodice Brodutch, u kibucu Kfar Aza.

Abigailin otac Roee Edan bio je fotograf Yneta koji je u subotu rano ujutro istrčao vani kako bi snimio prve slike Hamasovih militanata na zmajevima na nebu iznad kibuca.

Shvativši razmjere onoga što se događa, Edan je pobjegao kući, gdje su borci Hamasa već ušli i ubili njegovu suprugu Smadar.

Troje djece Michael, Amalya i Abigail izašli su van do svog oca, ali kako su se borci Hamasa približavali, Michael i Amalya su pobjegli natrag u kuću, dok je Abigail otrčala do komšinice. Roeeja su borci Hamasa upucali i teško povrijedili, a kasnije je umro od povreda.

Abigail je, kao i njena braća, sestre i majka, državljanka Sjedinjenih Američkih Država.

Ona je 24. novembra napunila četiri godine dok je bila zatočena u Gazi.

"Nećemo prestati sa radom dok svaki talac ne bude vraćen svojim najmilijima", rekao je američki predsjednik Biden.

Biden, koji kaže da će uskoro razgovarati s Benjaminom Netanyahuom, izraelskim premijerom, očekuje da će Hamas osloboditi i dodatne Amerikance.