Svijet
0

Hamas odbio ponudu podrške Al-Zawahrija

FENA
Zvaničnici Hamasa odbacili su podršku koju im je ponudio lider broj dva Al-Qaide saopćivši kako palestinska militantna grupa ima drugačiju ideologiju od terorističke mreže i da je pobijedila na izborima zahvaljujući umjerenijem tumačenju islama.

U snimku objavljenom u subotu na televizijskoj mreži "Al-Jazeera" Al-Zawahri je pozvao na džihad ili sveti rat kako bi se ponovo preuzela palestinska zemlja i nagovijestio podršku Al-Qaide Hamasovom odbijanju da prizna Izrael usprkos međunarodnim pritiscima otkako je militantna islamistička grupa uvjerljivo pobijedila na izborima u januaru, javio je AP.

Hamasov zvaničnik u Gazi, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti jer pokret ne želi da zvanično odgovori na ponudu podrške Al-Zawahrija, izjavio je: "Hamas vjeruje kako je islam potpuno drugačiji od ideologije gospodina Al-Zawahrija."

"Naša se borba vodi protiv izraelske okupacije i naša je jedina briga da vratimo naša prava i služimo svom narodu. Mi nemamo nikakvih veza s bilo kakvom grupom van Palestine", izjavio je zvaničnik.