Svijet
0

Hamas očekuje da novi premijer bude iz njegovih redova

FENA
Ismail Hanije, jedan od vođa Hamasa, izjavio je u utorak da će po svoj prilici neko od članova te islamističke organizacije postati novi palestinski premijer.

Hamas je uvjerljivo pobijedio na palestinskim općim izborima održanim 25. januara. Delegacija te radikalne organizacije iz pojasa Gaze i rukovodstvo koje živi u izgnanstvu pregovora u Kairu o formiranju nove palestinske vlade.

Hamasovci su rekli kako bi željeli da u toj vladi budu i predstavnici poraženog Fataha, partije koja je decenijama dominirala palestinskom politikom.

Na pitanje novinara Reutersa u Kairu da li će član Hamasa postati novi premijer, Hanije je odgovorio: "To se uveliko očekuje", naglasivši da je još rano govoriti o imenima.

Ranije se kao mogući kandidat za premijera spominjao Salam Fajed, bivši palestinski ministar finansija koji je na izborima učestvovao kao nezavisni kandidat.

"S obzirom da je Hamas najveći blok u parlamentu, ovlastit ćemo nekoga unutar Hamasa da formira vladu", rekao je Hanije.

Njegova organizacija osvojila je 74 od ukupno 132 mjesta u Palestinskome zakonodavnom vijeću, a Fatah samo 45.

Sjedinjene Države i Evropska unija smatraju Hamas terorističkom organizacijom i prijete da će obustaviti pomoć vladi koju predvode Hamasovci ako ne odbace nasilje i povelju koja poziva na uništenje Izraela.

Izrael također smatra Hamas terorističkom organizacijom i vršilac dužnosti izraelskog premijera Ehud Olmert najavio je bojkot vlade koju ona bude predvodila.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas ističe da nova vlada mora poštovati sporazume sklopljene između Palestinske samouprave i Izraela.

Glavni vođa Hamasa Kaled Masel izjavio je nedavno da ta organizacija nikada neće priznati jevrejsku državu, ali bi mogla pregovorati o uvjetima za prekid vatre.

Maselov zamjenik Musa Abu Marzuk najavio je mogućnost da Hamas poštuje ranije sporazume, nakon što sve razmotri i poništi one koje smatra nelogičnim, kako je rekao.

Na pitanje da li bi Hamas mogao formirati vladu bez Fataha i drugih političkih snaga, Hanije je odgovorio potvrdno, ali je istakao da želi ojačati učešće drugih. Ranije je bilo ideja da se formira vlada tehnokrata kako se ne bi ugrozila finansijska pomoć Palestinskoj samoupravi.