Dokument od 16 stranica
79

Hamas objavio prvi izvještaj od početka rata: Objasnili motive za napad i priznali greške

L. S.
Dim na nebu iznad Gaze tokom izraelskih napada u sjevernom pojasu (Foto: EPA-EFE)
Dim na nebu iznad Gaze tokom izraelskih napada u sjevernom pojasu (Foto: EPA-EFE)
Palestinska militantna grupa Hamas objavila je prvi javni izvještaj u kojem objašnjava svoje motive za napad 7. oktobra, opisavši ga kao "neophodan korak" protiv izraelske okupacije palestinskih teritorija.

Hamas objašnjava pozadinu napada koji je rezultirao smrću 1.140 ljudi u Izraelu, većinom civila, što su brojke koje je tada iznijelo izraelsko ministarstvo zdravlja. Dokument je prvi javni izvještaj grupe objavljen danas na engleskom i arapskom jeziku, čije ključne stavke je prenijelo nekoliko svjetski poznatih medija.

Hamas u izvještaju na 16 stranica priznaje da je napad bio "normalan odgovor na suprotstavljanje svim izraelskim zavjerama protiv palestinskog naroda", no navodi i da su se "dogodile neke greške... zbog brzog kolapsa izraelskog sigurnosnog i vojnog sistema i haosa izazvanog duž graničnih područja s Gazom", prenosi Le Monde, pozivajući se na AFP.

"Ako je bilo ikakvog slučaja gađanja civila, to se dogodilo slučajno i u toku sukoba sa okupacionim snagama. Mnoge Izraelce su ubili izraelska vojska i policija zbog njihove zbunjenosti", navodi Hamas u izvještaju, koji je prenio i turski TRT World.

Militantna grupa je pozvala na "trenutno zaustavljanje izraelske agresije na Gazu, zločine i etničko čišćenje počinjeno nad cjelokupnim stanovništvom Gaze".

Rečeno je da odbacuje bilo kakve međunarodne i izraelske napore da odluče o poslijeratnoj budućnosti Gaze.

"Naglašavamo da palestinski narod ima kapacitet da odlučuje o svojoj budućnosti i da uredi svoje unutrašnje stvari", navodi se u izvještaju, dodajući da "nijedna stranka na svijetu" nema pravo odlučivati ​​u njihovo ime, saopštio je i Economic Times.

Hamas je ukazao na historijsko porijeklo sukoba, rekavši da "bitka palestinskog naroda protiv okupacije i kolonijalizma nije počela 7. oktobra, već je počela prije 105 godina, uključujući 30 godina britanskog kolonijalizma i 75 godina cionističke okupacije".

Grupa je saopštila da želi da "izraelsku okupaciju drži pravno odgovornom" za patnju koju je nanijela palestinskom narodu.