Svijet
0

Hamas objavio kraj primirja s Izraelom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šestomjesečno primirje između Izraela i palestinskih frakcija u pojasu Gaze predvođenih Hamasom, postignuto uz egipatsko posredovanje, isteklo je u petak, što je povećalo mogućnost novih prekograničnih sukoba. "Objavljujemo da je primirje između nas i cionističkog neprijatelja u potpunosti okončano i nećemo ga obnavljati zbog okupatoprskog negiranja suštinskiih načela i obaveza", navodi Hamasovo oružano krilo Ezzedin al-Qassam u saopćenju i dodaje da je primirje isteklo u četiri sata jutros, javio je Reuters. Hamas i druge militantne grupe u pojasu Gaze tvrde da su spremne za vojni sukob s izraelskim snagama i moguće racije izraelske vojske po njihovoj teritoriji. Oni su saopćili da su njihovi naoružani pripadnici prošli obuku tokom šestomjesečnog primirja. Brigade Ezzedine al-Qassam saopćile su da će svaki izraelski upad "otvporiti vrata za širi sukob i naići na bolan odgovor s naše strane".

"Primirje je gotovo", izjavio je Hamasov zvaničnik Ayman Taha u objavi nakon zaključenja razgovora s palestinskim frakcijama u četvrtak u priobalnoj enklavi koja je pod vlašću islamističke grupe.

Kazao je da primirje neće biti obnovljeno "jer neprijatelj nije izvršio svoje obaveze" da olakša blokadu koja je paralizirala pojas Gase i zaustavi sve napade.

Izraelski vojni izvor izjavio je da su dvije rakete ispaljene iz Gaze u petak ujutro nakon što je objavljen kraj primirja, i da je bilo pucnjave iz pojasa Gaze u pravcu druge strane granice, ali da nije bilo žrtava.

Hamas ipak nije zaprijetio trenutnom eskalacijom nasilja protiv Izraela, koji se nada da će produžiti primirje i izgleda zabrinut mogućnošću da bi širenje nasilja mogla izazvati velike žrtve na obje strane.

"Mislimo da je primirje u najboljem interesu obiju strana", izjavio je glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Yigal Palmor.

"Voljeli bismo da se ono nastavi. Ako Hamas izabere nasilje umjesto primirja, raketne napade umjesto mogućnosti poboljšanja situacije u Gazi, onda se čovjek mora zapitati da li Hamas radi u najboljem interesu vlastitog naroda i da li su tu umiješani i vanjski interesi", kazao je.

Palmor nije imenovao vanjske interese, ali Hamas prima podršku iz Irana a Hamasove vođe žive u egzilu u Siriji.

Mark Regev, glasnogovornik izraelskog premijera Ehuda Olmerta, izjavio je da je više od 30 raketa ispaljenih iz Gaze na Izrael tokom sedmice u "suprotnosti s primirjem".

"Izrael je spreman povinovati se odredbama primirja, ali je svaka raketa ispaljena iz Gaze direktno i flagrantno kršenje postignutih sporazuma i ne može se tolerirati", kazao je.

Evropska unija je pozvala na trenutni prekid i raketnih napada i izraelskih vojnih upada.

Tenzije duž granice Izraela i Gaze eskalirale su od početka prošlog mjeseca kada je izraelska racija u kojoj je bili mrtvih izazvala val raketnih napada palestinskih militanata.