{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hamas neće priznati Izrael

F
6.2.2006. u 14:36
0
0
Hamas neće priznati Izrael
0
Hamas neće priznati Izrael
Vodeći Hamasov zvaničnik izjavio je da militantna grupa neće priznati Izrael, ali će se povinovati, za sada, ranijim sporazumima koje su palestinski lideri postigli s jevrejskom državom.
On je takođe kritikovao umjereniju Fatah stranku zbog odbijanja da učestvuje u palestinskoj vladi nacionalnog jedinstva.

Komentari Mousse Abu Marzouka, desne ruke Hamasova političkog vođe Khaleda Mashaala, došli su u vrijeme dok su se Hamasovi lideri iz Sirije i Egipta okupili u ponedjeljak u Kairu na razgovorima s egipatskim zvaničnicima nakon zapanjujuće izborne pobjede te grupe, javio je AP.

U saopćenju za javnost Marzouk je također okrivio pokret Fatah zbog odbijanja da učestvije u vladi nacionalnog jednistva, koju Hamas želi oformiti kako bi izbjegao izraelski veto na nju.

"Djelovat ćemo u zakonskim okvirima kako bismo izašli iz ovog ćorsokaka u koji su nas stavila naša braća iz Fataha", izjavio je novinarima Abu Marzouk.

Abu Marzouk je izjavio da svaka vlada koju sačini Hamas "neće praviti sigurnosne aranžmane s Izraelom niti će predati Palestince koji ispaljuju rakete na Izrael". On je također insistirao na tome da njegova grupa neće priznati Izrael.

Prije nego što su lideri počeli sastanke u kairskom hotelu, Abu Marzouk je priznao kako se pokret suočava s poteškoćama u svojim pokušajima da uspostavi vladu.

"Najizazovniji zadatak s kojim se suočavamo jeste da priznamo cionističkog neprijatelja i obaveze koje vlasti imaju u odsustvu istih izraelskih obaveza", kazao je.

Marzouk je izjavio kako su se Hamasovi zvaničnici sastali s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, liderom Fataha, te da Abbas nije insistirao da Hamas mora priznati Izrael ili učiniti druge ustupke prije nego što Fatah uđe u pregovore o sporazumu za stvaranje nove palestinske vlade.

Govoreći o ranijim mirovnim sporazumima između Palestinaca i Izraela, Marzouk je izjavio: "Nema te vlade koja nasljeđuje drugu vladu a da se ne prihvata već postignute sporazume. Druga strana, međutim, također bi trebala pridržavati se istih sporazuma".

Kazao je kako će Hamas razmotriti sve ranije sporazume. "Ukoliko ti sporazumi proturječe logici i pravu, postoje zakonske mjere koje će se poduzeti. Nema vječnih sporazuma", kazao je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: