Svijet
0

Hamas ne smije kočiti napore na ponovnom otvaranju granica

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Palestinski premijer Salam Fayyad izjavio je u ponedjeljak da je dobio međunarodnu podršku za ponovno otvaranje prijelaznih punktova u Pojasu Gaze, te pozvao Hamas da se ne miješa u ovo pitanje.

"Postoji jedinstven arapski stav i međunarodna podrška bez presedana da prijelaznim punktovima upravlja Palestinska samouprava", rekao je Fayyed na konferenciji za štampu u Ramallahu.

Zbog izraelske blokade prijelaznih punkteva u Pojasu Gaze od juna 2007., pojačane 17. januara, stotine hiljada Palestinaca je jurnulo posljednjih dana ka Egiptu, nakon što su aktivisti djelimično uništili pograničnu ogradu u Rafahu.

Hamas, koji kontrolira Gazu nakon nasilnog preuzimanja kontrole u junu prošle godine, odbija svaku izraelsku kontrolu ili međunarodno prisustvo između Gaze i Egipta u slučaju ponovnog otvaranja pograničnog terminala Rafah.

"Da bi se omogućilo upravljanje prijelaznim punktovima, nijedna strana se ne smije miješati, posebno Hamas", dodao je Fayyad. "Oni se moraju suzdržati svake akcije koja bi mogla omesti naše napore na otvaranju prijelaznih punktova i izazvati novo zatvaranje".

Terminal Rafah, jedini prozor Pojasa Gaze ka vanjskom svijetu, funkcionira od 2005. nakon izraelskog povlačenja s ove teritorije, prema izraelsko-palestinskom sporazumu urađenom pod pokroviteljstrvom SAD-a, koji predviđa i evropske posmatrače.

Prema sporazumu, terminal može funkcionirati samo uz tijesnu suradnju između Izraela, Palestinaca, Egipta i evropskih posmatrača.

Reagirajući na Fayyadove izjave, glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri je izjavio da je izraelsko-palestinski sporazum "stvar prošlosti", te da njegov pokret odbija "svaku vrstu izraelske kontrole " na terminalu.