Svijet
0

Hamas izrazio sumnju u uspjeh pregovora s Fatahom

FENA
Hamas je u petak izrazio sumnju da će pregovori o pomirenju sa sekularnom frakcijom Fataha palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa uz jemensko sponzorstvo uspjeti uprkos sporazumu da se rasprave produže za još jedan dan.

Na zahtjev jemenskog predsjednika Alija Abdullaha Saleha, suparničke palestinske frakcije složile su se da se sastanu u subotu u posljednjem pokušaju da se ostvari prodor u pregovorima.

"Fatah pokušava izbjeći postizanje sporazuma svim mogućim sredstvima", izjavio je Ayman Taha, Hamasov portparol u pojasu Gaze, koji je islamistička grupa zauzela u junu nakon što je izbacila Abbasove snage Fataha, javio je Reuters.

Taha je izjavio da Abbas nije zaniteresiran za nastavak razgovora s Hamasom zbog "američkog veta".

Jemenski prijedlog poziva na povratak situacije u Gazi na stanje prije Hamasovog zauzimanja teritorije i na održavanje palestinskih izbora.

Glavna tačka sporenja izgleda da je Fatahov zahtjev, uključen u jemenski prijedlog, da se Hamas odrekne kontrole nad pojasom Gaze.

Plan također predviđa stvaranje vlade nacionalnog jedinstva i obnovu palestinskih snaga sigurnosti po nacionalnim a ne po stranačkim kriterijima.

Fatah je saopćio da će pristati na direktne razgovore o pomirenju s Hamasom tek kada Hamas prvi pristane da se odrekne kontrole nad pojasom Gaze, domom za 1,5 miliona Palestinaca.

Abbasovi savjetnici saopćili su u četvrtak da su pregovori propali. Članovi delegacije kasnije su, međutim, objavili da će ih produžiti za dan na jemenski zahtjev.

Upitan da li misli da se sporazum može postići, Saleh Fafat, član izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije, izjavio je: "Mislim da ne može".