Svijet
0

Hamas i Fatah potpisali sporazum o pomirenju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Suparničke palestinske frakcije Fatah i Hamas u nedjelju su potpisale sporazum o pomirenju pod jemenskim sponzorstvom, obećavajući da će pokrenuti direktne pregovore nakon mjeseci neprijateljstava.

Dvije frakcije okupile su se u Saani tokom dana u naporima u posljednji čas da postignu kompromis oko budućnosti pojasa Gaze i Zapadne obale, javio je Reuters.

"Mi, predstavnici Fataha i Hamasa, prisatali smo na jemensku inicijativu kao okvir nastavka dijaloga između dva pokreta i povratka situacije u Gazi na onakvu kakva je bila prije izbijanja incidenata u Gazi", navodi se u Deklaraciji iz Saane.

Sporazum, koji su potpisali vodeći Hamasov pregovarač Moussa Abu Marzouk i visoki zvaničnik Fataha Azzam al-Ahmed, također je potvrdio "jedinstvo palestinskog naroda, teritorije i vlasti".

Razgovori, koje je prošle sedmice pokrenuo jemenski predsjednik Ali Abdullah Saleh, našli su se blizu propasti nekoliko puta.

Saleh je izvršio pritisak na dvije strane da održe direktne razgovore početkom aprila oko plana koji poziva na povratak stanja u pojasu Gaze na ono koje je bilo prije nego što je Hamas zauzeo to područje u junu kada je protjerao snage Fataha.

Pitanje budućnosti Gaze bilo je glavna tačka sporenja, jer je Fatah insistirao da Hamasovi islamisti predaju kontrolu nad tom teritorijom.

Hamasov zvaničnik izjavio je u subotu kako je grupa tražila da se isto primjeni i na Zapadnu obalu pod izraelskom okupacijom, gdje su vlasti pod vodstvom Fataha raspustile vladu pod vodstvom Hamasa i uhapsile neke od njegovih pristalica.

Jemenski plan također predviđa održavanje palestinskih izbora, stvaranja drugog oblika vlade nacionalnog jedinstva i reformnu palestinskih snaga sigurnosti po nacionalnim a ne po srtranačkim kriterijima.

Fatah je tvrdio da će pristati na direktne razgovore o pomirenju s Hamasom tek kada islamistička grupa prvo pristane da se odrekne kontrole nad Gazomn, koja je dom za 1,5 miliona Palestinaca.

Nije bilo odmah jasno da li će se pregovori nastaviti i na kojem nivou.