Svijet
0

Hamas i Fatah postigli dogovor o obustavi međusobnih sukoba

NINA
Stranka palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa Fatah i organizacija Hamas objavile su sinoć da su zatražile od svojih boraca da obustave međusobne sukobe u pojasu Gaze.

Pokreti su postigli dogovor da obustave sve sukobe i nasilje, kao i oružano prisustvo, ali i da zaustave polemike oko svih pitanja koja bi mogla dovesti do napetosti između dviju strana, izjavio je ministar u palestinskoj upravi Sufian Abu Zaida, inače visoki dužnosnik Fataha, na zajedničkoj konferenciji za novinare s predstavnicima Hamasa u Gazi.

Jedan od lidera Hamasa Nizar Rayan ocijenio je kako "ništa nije bolje od palestinskog jedinstva protiv zajedničkog neprijatelja (Izraela)".

Najmanje 13 ljudi ranjeno je u utorak u međusobnom sukobu dviju palestinskih frakcija, koji je izbio kada su zapaljena dva ureda i jedno vozilo Hamasa.

Dvije naoružane palestinske grupacije postigle su sporazum o povlačenju svih svojih boraca s ulica na sjeveru Gaze kako bi okončale jedan od najgorih međusobnih sukoba u posljednjih nekoliko godina.

Nasilje je počelo prije nekoliko sedmica, odnosno kada je Abbas naredio svojim snagama sigurnosti da spriječe djelovanje pripadnika Hamasa.