Svijet
0

Hamas i Fatah dogovorili prekid sukoba

FENA
Palestinska vlada Hamasa i stranka Fatah čelnika Mahmuda Abasa objavile su u noći s utorka na srijedu prekid međusobnih sukoba.

"Bilo ko da pribjegne upotrebi oružja smatrat će se van zakona", rekao je Ahmed Hilles, zvaničnik Fataha, čitajući zajedničku izjavu Fataha i Hamasa na konferenciji za štampu održanoj s premijerom Ismailom Hanniyehom.

Dvije strane održale su hitan sastanak u Gazi kako bi pokušale okončati oružane sukobe između aktivista Hamasa i Fataha.

U tim sukobima je u utorak u Gazi povrijeđeno 14 Palestinaca, samo dan nakon sukoba bez presedana dviju grupa, u kojima su tri osobe poginule na jugu pojasa Gaze.

"Dat ćemo jasne instrukcije svim pripadnicima da okončaju oružane inicijative i spriječe upotrebu oružja", rekao je Haniyeh.

"Vlada će upotrijebiti sve svoje ovlasti da nametne zakon i pravda će biti provedena", dodao je on, rekavši da se sastanak odvijao u duhu pozitivnih odnosa dviju strana, koji su se stalno pogoršavali nakon pobjede Hamasa na parlamentarnim izborima u januaru i njegovog dolaska na vlast.

U zajedničkoj izjavi se navodi da oba pokreta pozivaju na "prestanak uzajamnih optužbi unutar džamija, u medijima i na internetu. Dijalog je jedina opcija za rješavanje sporova", insistirali su oni.

"U Gazi su počinjeni takvi akti nasilja koji su za žaljenje. Dao sam upute službama sigurnosti da se smiri situacija i pohapse svi oni koji su počinili takva djela", rekao je Abas, šef Fataha, novinarima u Ramallahu na Zapadnoj obali.

U neredima koji su u ponedjeljak izbili istočno od Khan Younisa ubijena su dva pripadnika Brigada mučenika al-Aqsae, oružanog krila Fataha, te jedan pripadnik Hamasa, a povrijeđeno je deset osoba. Odnosi dvaju pokreta postali su osobito napeti nakon što je Hamas u martu preuzeo upravu nad palestinskom teritorijom nakon januarske izborne pobjede nad Fatahom.