Palestinske teritorije
0

Hamas - Fatah: na pomolu pomirenje

FENA
Rivalske palestinske organizacije, islamistički Hamas i umjereniji Fatah mogli bi pristati ovog mjeseca na prijedlog Egipta o pomirenju, rekli su zvaničnici bliski pregovorima koji traju već dvije godine.

Dogovor bi mogao da bude potpisan u Kairu 22. oktobra, a pregovori će početi tri dana ranije, prenose izraelski mediji izvještaje svjetskih agencija.

One podsjećaju da je propušteno nekoliko ranijih rokova za pomirenje.

U slučaju uspjeha ovog puta usljedit će predsjednički i parlamentarni izbori. Obje strane misle da su sada veće šanse da se dogovor potpiše i da bi se izbori mogli održati u junu, javio je u ponedjeljak Reuters.

U ponedjeljak se predsjednik Palestinske uprave (PU) Mahmoud Abbas, vođa Fataha, sastaje se u jordanskoj prijestolnici Amannu sa šefom egipatske obavještajne službe generalom Omarom Sulejmanom. Očekuje se da Abbas zatraži objašnjanja konačne ponude Hamasa koji kontroliše pojas Gaze od kako je u junu 2007. pobjedio snage lojalne Fatahu.

Od tada Fatah upravlja samo drugom palestinskom teritorijom, Zapadnom obalom.

  • Postoje razlike između onoga što čujemo od naše braće u Egiptu i pozitivnih izjava Kaleda Mashala, rekao je zvaničnik Fataha Mohamed Dahlan iz pojasa Gaze koji sada živi na Zapadnoj obali, misleći na vođu Hamasa koji živi u izgnastvu u Damasku.

Hamasovci očekuju da potpišu pakt o pomirenju krajem ovog mjeseca, a Dahlan upozorava da još ima nesporazuma.

Fatah odbija ključni dio nacrta dogovora koji poziva na formiranje zajedničkog komiteta koji bi činili članovi Hamasa, Fataha i drugih političkih partija i koji bi povezivao vladu Hamasa u Gazi i PU u Ramali na Zapadnoj obali.

Hamas bi bio u stanju i da nadgleda zajedničke policijske snage u pojasu Gaze do izbora, što Fatah vidi kao jačanje kontrole rivala.

Zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri tvrdi da je dogovor izvjestan, da je ta organizacija prihvatila sadržaj egipatskog plana i pripremila teren za potpisivanje. Istovremeno je istakao da Hamas neće biti kriv ako dogovora ne bude.