Svijet
0

Hamas danas obilježava 22 godine postojanja

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Palestinski Hamas u ponedjeljak obilježava 22 godine postojanja velikim javnim mitinzima i paradama u pojasu Gaze, gdje se deseci motociklista voze glavnom ulicom u zapadnom dijelu grada noseći zelene zastave organizacije.

Glavni miting je zakazan za rano poslijepodne i očekuje se da će privući desetke hiljada ljudi. Njima će se obratiti premijer iz Hamasa Ismail Haniye i jedan od lidera Mahmoud al-Zahar, koji je bio ministar vanjskih poslova u vladi nacionalnog jedinstva s Fatahom.

Paradu će održati vojno krilo Hamasa. Očekuje se da islamistički Hamas demonstrira jedinstvo i podršku javnosti nakon trosedmične ofanzive Izraela na pojas Gaze započete prije nepunih godinu dana.

Hamasovci vjeruju u tu podršku usprkos činjenici da je pojas Gaze ratovao, osiromašio i suočio se s pojačanom izraelskom blokadom.

Islamistički Hamas, osnovan 1987. godine, preuzeo je kontrolu nad pojasom Gaze u junu 2007., pobijedivši snage lojalne umjerenijem Fatahu. Otada Fatah dominira samo Zapadnom obalom, gdje je formirana nova vlada u kojoj nema hamasovaca.

Lideri Hamasa najavili su i jedno iznenađenje na godišnjicu. Spekulira se da bi to mogao biti prodor u pregovorima o razmjeni zatvorenika s Izraelom ili predstavljanje novog sistema oružja koji bi mogao pogoditi ciljeve dublje u Izraelu, pa čak i Tel Aviv, prenosi Tanjug pisanje izraelskih medija.

Ne očekuje se, međutim, objava pomirenja s Fatahom.

Središnje vijeće Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) u kome je Fatah glavna organizacija sastat će se u utorak u Ramallahu. Očekuje se da će na tom sastanku biti produžen mandat palestinskom predsjedniku Mahmudu Abbasu, vođi Fataha, i svim palestinskim institucijama do sljedećih izbora.

Abbas je pozvao na nove izbore 24. januara, ali su odgođeni zbog odluke Hamasa da zabrani glasanje u pojasu Gaze. Hamas ne priznaje Abbasov legitimitet kao vođe Palestinske samouprave sa sjedištem na Zapadnoj obali.

Hamasovci ne priznaju ni pravo Izraela na postojanje i protive se Abbasovoj strategiji pregovora o konačnom mirovnom sporazumu s tom zemljom.

Svi dosadašnji pokušaji Egipta da pomiri zavađene frakcije nisu donijeli rezultata.

Hamas nije član PLO-a, osnovanog još 1964. godine i priznatog u međunarodnoj zajednici za predstavničko tijelo Palestinaca.