Svijet
0

Hamas će mirovnjake dočekati raketama

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vojno krilo Hamasa odbacilo je danas poziv predsjednika Palestinske uprave Mahmuda Abasa za razmještanje međunarodnih snaga u pojasu Gaze, zaprijetivši da će ih napasti raketama i odnositi se prema njima kao prema svakoj drugoj okupacionoj sili.

Abas, vođa umjerenijeg Fataha, apelirao je u sinoćnjem razgovoru u Parizu s francuskim predsjednikom Nikolasom Sarkozijem na dolazak mirovnjaka, kako bi bili održani izbori na palestinskim teritorijama.

U saopćenju su Brigade Izadin al Kasam, vojno krilo radikalnog islamističkog Hamasa, naglasile da "neće dozvoliti da strane snage kroče u pojas Gaze" i da će ih dočekati "raketama i granatama".

Brigade Izadin al Kasam vjeruju da Abas poziva na dolazak međunarodnih snaga kako bi podrio kontrolu hamasovaca u pojasu Gaze. Pošto su hamasovci prije nešto više od dvije nedjelje pobjedili bezbjednosne snage lojalne Fatahu u pojasu Gaze, Abas je raspustio vladu nacionalnog jedinstva u kojoj je dominirao Hamas i inaugurirao novu, vanrednu vladu na Zapadnoj obali,

Smenjeni palestinski premijer Ismail Hanije iz Hamasa je danas odbacio Abasov predlog, označivši međunarodne snage neprihvatljivim.

"Mi u Gazi i na palestinskim teritorijama smo pod okupacijom i nisu nam potrebne dodatne snage da vrše pritisak na palestinski narod," kazao je Hanije, naglasivši da su Palestinci u stanju da sami rješe svoje probleme.

Gazi Hamad, portparol raspuštene vlade, je rekao da nema potrebe za stranom intervencijom, ali nije odmah odbacio ideju da strani vojnici osiguraju slobodne izbore, ukoliko bude postignut dogovor sa svim palestinskim frakcijima.

"Ukoliko se sve frakcije slože da budu održani izbori, neće uopće biti problema," kazao je portparol Hamad.

Izrael, Evropska unija i Ujedinjene nacije su već rekli da su spremni da razmotre razmještanje mirovnjaka u pojasu Gaze. Postoji međutim sumnja da će bilo koja velika sila pristati da pošalje vojnike u to područje da se suproststave ekstremistima, kao što Izrael zahtijeva.

Izraelski lideri su se ranije protivili međunarodnim snagama jer su smatrali da će ometati bezbjednosne mere jevrejske države, ali su poslije rata protiv libanskog radikalnog islamističkog pokreta Hezbolah u ljeto 2006, promjenili mišljenje. Taj jednomjesčni sukob se završio pojačanjem snaga UN-a na jugu Libana, gdje su bila uporišta Hezbolaha.