Marek Halter
0

Hamas bi priznao Izrael u granicama iz 1967.

FENA
Hamas bi bio spreman priznati Izrael na temelju granica iz 1967., izjavio je u ponedjeljak francuski pisac jevrejskoj porijekla Marek Halter, koji se prošlog mjeseca sastao s Khaledom Meshaalom, šefom palestinskoga pokreta Hamas u egzilu.

"On mi je rekao da je Hamas spreman priznati Izrael u granicama od 4. juna 1967. On mi je to ponovio u više navrata", rekao je Halter, koji se sastao s Meshaalom uoči izraelske ofanzive u Gazi.

Susret, koji su organizirali savjetnici sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, precizirao je pisac, održan je uoči izraelske ofanzive u Gazi.

Pisac kaže da je riječi Khaleda Meshaala prenio izraelskom premijeru Ehudu Olmertu i ministrici vanjskih poslova Tzipi Livni.

"To je bilo drugoga dana ofanzive, oni nisu reagirali", rekao je Halter.

"Izrael je bio u sukobu, sada se smiruje. Možda je sada trenutak kada treba odlučiti", dodao je pisac, koji traži dijalog između Zapada i Hamasa.

"Ja polazim od principa da s neprijateljima treba razgovarati. Od trenutka kada oni prihvate razgovor, oni su 'kalašnjikov' stavili ustranu i nalaze ne na istom terenu gdje i vi", rekao je on.

Na drugoj strani, islamistički dužnosnik dao je piscu uvjeravanja da je on "lično garant" za život francusko-izraelskog vojnika Gilada Shalita, koga ovaj pokret drži u zarobljeništvu.