Svijet
0

Halilović razgovarao s predstavnicima Vijeća Evrope o mogućnostima saradnje

FENA
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović razgovarao je danas s delegacijom Vijeća Evrope (VE) o mogućnostima saradnje u narednom srednjoročnom periodu.

U delegaciji su bili predstavnik Direktorata za strateško planiranje Tim Cartwright, predstavnik Direktorata za ljudska prava i pravne poslove Roberto Lamponi i Alfonso Zardi, predstavnik Direktorata za demokratiju i politička pitanja VE, saopćeno je iz Halilovićevog kabineta.

Ministar Halilović je kazao da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH postiglo značajne rezultate u provedbi konvencija o zaštiti ljudskih prava i strateškom planiranju u zaštiti pojedinih, najranjivijih grupa, ali da postoje ograničenja u njihovoj efikasnijoj provedbi uzrokovana nedostatkom novca.

„Zbog toga nam je potrebna pomoć i podrška VE i Evropske komisije (EC), posebno u zaštiti ljudskih prava povratnika, nacionalanih manjina, djece, žrtava rata, invalidnih osoba kao najranjivih grupa u BiH“, kazao je ministar Halilović.

Cartwright je rekao da VE i EC pripremaju srednjoročni program saradnje te da bi BiH mogla dobiti pomoć 2009., s obzirom na to da su iznosi za sljedeću godinu već isplanirani.

On je prihvatio prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, prema kojem će VE i EC biti dostavljen detaljan plan o aktivnostima koje podržavaju ove institucije i projektima Ministarstva za čiju realizaciju bi trebala njihova pomoć, stoji u saopćenju.