Na meti Latvija i Poljska
15

Hakeri postavljaju lažne priče na web portalima s ciljem diskreditacije NATO-a

Dž. L.
NATO vježba u Latviji iz juna 2020. (Foto: EPA-EFE)
NATO vježba u Latviji iz juna 2020. (Foto: EPA-EFE)
Hakeri su provalili u sisteme nekoliko stvarnih web portala kako bi postavljali lažne priče kojima diskreditiraju NATO, upozorila je kompanija za cyber-sigurnost FireEye.

Kampanja dezinformisanja nazvana "Ghostwriter" navodno traje od 2007. godine, tvrde istraživači iz FireEye, prenosi BBC. Oni pojašnjavaju da je cilj hakera udaljavanje podrške NATO-a u Litvaniji, Latviji i Poljskoj.

Dok su lažne priče "usklađene s ruskim sigurnosnim interesima", nije poznato ko stoji iza napada, piše BBC.

Kroz kampanju dezinformisanja objavljuju se falsificirani članci, izjave, prepiske i drugi dokumenti koji su osmišljeni tako da izgleda da dolaze od političkih ličnosti u ciljanim zemljama, objavio je FireEye.

U nekim slučajevima lažne vijesti objavljivane su na stvarnim web portalima bez odobrenja uredništva.

Informativni web portali obično koriste sisteme za upravljanje sadržajem (CMS) za obradu velikog broja članaka. Iz FireEye pojašnjavaju da su hakeri očito došli do pristupa CMS-u ciljanih web portala te su mijenjali sadržaj već objavljenih članaka ili objavljivali nove lažne priče. Pokušavali su i dijeliti lažne priče na društvenim mrežama.

U jednom primjeru od prošle godine na portalu u Litvaniji osvanuo je lažni članak u kojem se tvrdi da su njemački vojnici oskrnavili jevrejsko groblje. S druge strane, na jednoj poljskoj stranici objavljeno je da je zapovjednik Poljske pozvao trupe da se bore protiv američke okupacije.