|

Hakeri napali kompanije širom svijeta: Zalede računar i traže otkup od 700.000 eura

Hakeri napali kompanije širom svijeta: Zalede računar i traže otkup od 700.000 eura
0
Klix.ba
28.6.2017. u 08:45
21
komentara
0

dijeljenja
Hakeri napali kompanije širom svijeta: Zalede računar i traže otkup od 700.000 eura Ilustracija
Kompanije širom svijeta saopćile su kako se suočavaju s velikim hakerskim napadima. Virus, čiji uzroci još nisu poznati, zaledi računar, a hakeri traže otkupninu u digitalnoj bitcoin valuti, nakon koje će im ponovo pokrenuti kompjuter.
Britanska marketing agencija WPP je među prvim kompanijama koje su izvijestile kako su njihovi IT sistemi poremećeni. Poslije Britanaca, ukrajinske državne i privatne firme su napadnute, uključujući i državnu elektrodistribuciju te glavni aerodrom u Kijevu. U ovoj zemlji hakeri su napali brojne institucije i banke.

Nuklearna elektrana u Černobilu morala je ručno pratiti nivo zračenja nakon što su im hakeri oborili senzore koji rade uz pomoć računara.

Vijeće za nacionalnu sigurnost SAD-a saopćilo je kako su vladine agencije pokrenule istragu o napadima, ali još nemaju više informacija o napadačima.

Ministarstvo unutrašnje sigurnosti SAD-a savjetovalo je svim kompanijama da ne plaćaju otkupninu koju im hakeri traže jer ne postoji garancija da će im nakon toga vratiti pristup njihovim dokumentima. Hakeri traže otkupninu od blizu 700.000 eura ili 300 dolara u bitcoin valuti. Cijena jednog bitcoina ili kriptovalute iznosi blizu 2.500 dolara ili 2.200 eura.

Predstavnici ruske antivirusne kompanije Kaspersky Lab kazali su da je njihova analiza pokazala kako se desilo 2.000 hakerskih napada, a najviše u Ukrajini, Rusiji i Poljskoj. Kako kažu, moguće je kako se radi o "virusu koji nisu vidjeli ranije".

Stručnjaci govore kako zlonamjerni softver iskorištava iste slabosti na računarima koje su korištene u WannaCry napadu prošlog mjeseca.

"Virus je sličan onom koji je prošle godine pogodio brojne kompanije, a kojeg smo nazvali Petya", rekao je kompjuterski stručnjak Alan Woodward.

Iz Interpola su saopćili kako pažljivo prate situaciju u saradnji sa svim zemljama članicama.
Prijavi grešku


Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...