Svijet
5

Hakeri došli do skenirane verzije pasoša Michelle Obame

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Pretpostavlja se da su hakeri došli do skenirane verzije pasoša prve dame Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Michelle Obame, nakon što su provalili u mail jednog člana Bijele kuće.

Za najnoviji hakerski napad odgovornost je preuzela grupa DCLeaks.com, koja je prošle sedmice objavila lične mailove s naloga koji pripada bivšem američkom državnom sekretaru Colinu Powellu.

Bijela kuća istražuje cyber napad nakon što se ispostavilo da je, najvjerovatnije, skenirani pasoš Michelle Obame objavljen na internetu. Izgleda da je skenirana verzija njenog pasoša preuzeta s maila na Googleu, a koji pripada članu osoblja Bijele kuće.

Na internetu su objavljene i druge povjerljive informacije o zaposlenima u Bijeloj kući kao što su detalji o njihovim putovanjima, imena, brojke vezane za socijalno osiguranje i datumi rođenja.

Bijela kuća napominje da još nije provjerila autentičnost tih dokumenata.

Javna tužiteljica SAD-a Loretta Lynch rekla je da je o incidentu pokrenuta istraga, dok je sekretar za štampu Bijele kuće Josh Earnest izjavio da bi najnoviji hakerski napad trebao biti poziv na buđenje za sve.

On je naveo da se na meti hakera našla osoba koja je u Bijeloj kući zaposlena po ugovoru na određeno vrijeme.