|

Haker e-maila Sarah Palin osuđen na godinu dana zatvora

Haker e-maila Sarah Palin osuđen na godinu dana zatvora
0
F
FENA
13.11.2010. u 11:26
1
komentara
0

dijeljenja
Haker e-maila Sarah Palin osuđen na godinu dana zatvora Foto: AP
David Kernell, bivši student univerziteta Tennessee, koji je hakirao e-mail Sarah Palin tokom njene republikanske potpredsjedničke kampanje 2008, u petak je osuđen na godinu i jedan dan zatvora.
Kernell je u aprilu na saveznom sudu u Knoxvilleu, u američkoj saveznoj državi Tennesseeju, proglašen krivim za neovlašten pristup računaru i ometanje pravde, jer je pokušao uništiti fotografije koje je preuzeo s Yahoo e-maila Sarah Palin.

Savezni sudija odredio je da Kernell kaznu služi u penološkoj ustanovi otvorenog tipa, gdje osuđenici borave samo tokom dana, a ne u klasičnom zatvoru. Određeno mu je i psihijatrijsko liječenje te trogodišnji nadzor kad izdrži kaznu.

Branitelji su za njega tražili uvjetnu kaznu, ističući da mu je u vrijeme počinjenja kaznenog djela bilo 20 godina te da od 11. godine boluje od depresije.

Optužba je tražila 18 mjeseci zatvora i trogodišnji nadzor, ističući da su smjernice za kažnjavanje djela za koja se tereti strože kad je žrtva državni dužnosnik.

Kernell je objavio lozinku za ulaz u e-mail račun Sarah Palin, što je i drugima omogućilo uvid u dopisivanje kandidatice za predsjednicu SAD-a.

Sarah Palin i njena kći Bristol svjedočile su protiv Kernella, opisujući kako je njegovo hakiranje poremetilo i političku kampanju i privatni život obitelji.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...