Izbori u Turskoj
28

Hajrudin Somun: Ince bi mogao dobiti toliko glasova da Erdogana odvede u drugi krug

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši ambasador BiH u Republici Turskoj Hajrudin Somun u razgovoru za Klix.ba uoči parlamentarnih i predsjedničkih izbora u toj zemlji kazao je da su se od raspisivanja vanrednih izbora u aprilu do danas dogodile stvari koje bi mogle ugroziti vladajuću stranku AKP, ali ne i poziciju predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Prvi čovjek Republike Turske Recep Tayyip Erdogan namjerava produžiti svoju 15-godišnju vladavinu i preuzeti široke nove ovlasti za koje tvrdi da su potrebne Turskoj kako bi se bavila ekonomskim i sigurnosnim prijetnjama. 

"Naime, prilično pasivizirana i mlaka turska socijaldemokratija isturila je Muharrema Incea (Indže), kandidata koji bi u nedjelju mogao dobiti toliko glasova da bi prisilio Erdogana da s njim zajedno ide na drugi krug predsjedničkih izbora. Ne mislim, dakle, da ima neizvjesnosti u vezi s tim ko će od predsjedničkih kandidata dobiti najviše glasova, ali ako bude morao ići u drugi krug, to znači da Erdogan ne može reći da je pobijedio. Ince je u predizbornoj kampanji nadmašio i Merel Aksener, prvu ženu predsjedničkog kandidata, za koju se vjerovalo da može biti ozbiljan rival Erdoganu", smatra Somun.

Na pitanje šta će za Republiku Tursku značiti ukoliko Erdogan i njegova partija ostvare pobjedu i preuzmu potpunu kontrolu nad državom, bivši bh. diplomata odgovara da ovi izbori mogu uveliko izmijeniti sliku koja već deceniju i po vlada u turskom parlamentu.

"Opozicione, većinom sekularne stranke, vjerovatno će danas dobiti toliko privrženika da se Erdoganova AKP neće više moći ponašati kao vladajuća. A to znači da ni Erdogan neće moći ustavnim putem uvesti apsolutnu predsjedničku vlast, što mu je i bila namjera kad je sazvao ove izbore", rekao je Somun.

On smatra da će odlučujući za buduću poziciju AKP-a biti glasovi koje će dobiti prokurdska DHP, čiji je lider Demirtas, zbog navodnih optužbi za propagandu u korist separatističkog kurdskog pokreta PKK, lišen parlamentarnog imuniteta, zatvoren 2016. i vodi svoju predsjedničku kampanju iza rešetaka.

"Ako DHP, kao što je učinila 2015., pređe prag od deset posto glasova, onda će zajedno sa socijaldemokratskom CHP i još dvije manje stranke moći nadvladati AKP po broju predstavnika u parlamentu", dodao je nekadašnji ambasador naše zemlje u Turskoj.

Somun naglašava da u slučaju pomenutih iznenađenja Erdogan i njegova stranka AKP ne mogu više računati na apsolutnu kontrolu niti parlamenta niti vlasti.

Nakon pokušaja vojnog udara u julu 2016. godine turske vlasti su krenule u obračun s hiljadama osoba koje su optužene za izdaju i pripadnost pokretu Fethullaha Gullena, kojeg turski režim smatra terorističkom organizacijom. Mnogi su optužili tursku da krši ljudska prava zatvarajući i brojne novinare.

Hajrudin Somun, ipak, očekuje da novi turski parlament donese zakon kojim bi se oslobodile desetine uhapšenih novinara.

"Što se tiče ljudskih sloboda, odnosno prava, i to zavisi od ovih izbora. Ja ne mogu da se, u tom smislu, odmaknem ni od ličnih osjećanja pa tako očekujem da će turski parlament u novom sastavu i s jakom opozicijom, ili čak koalicijom, među prvim zakonskim aktima donijeti i jedan kojim će se desetine turskih novinara, među kojima je i moj veliki prijatelj i kolega Sahin Alpay, osloboditi optužbi da su svojim tekstovima i istupima nasilnim putem ugrozili ustavni poredak Turske", zaključio je Somun.

Osim Erdogana, na listi kandidata za predsjednika Republike Turske nalaze se i Dogu Perincek, Meral Aksener, Muharrem Ince, Selahattin Demirtas i Temel Karamollaoglu.