1.068 zaraženih
46

Hajrić: Svi bh. državljani u Australiji su dobro

FENA
Mirza Hajrić
Mirza Hajrić
U Australiji koja ima 25 miliona stanovnika do sada je umrlo šest osoba od bolesti uzrokovanih novim koronavirusom Covid-19, dok je registrirano 1.068 zaraženih, a testirano je više od 100.000 osoba.

Potvrdio je to u razgovoru za Fenu ambasador Bosne i Hercegovine u Australiji Mirza Hajrić kazavši i to da zabrinjava činjenica da je od jučer registrirano 144 novih slučaja, što je naznaka mogućeg većeg širenja zaraze.

"I pored toga, školska i fakultetska nastava se nastavlja uz pojačane mjere opreza i zaštite, a veliki broj kompanija je omogućio radnicima da poslove obavljaju od kuće", dodao je.

Kada su u pitanju bh. građani oni se javljaju na dežurni telefon Ambasade BiH +61 42 6232 5664 i za sada su svi dobro, a osoblje Ambasade obavlja redovne poslove i radne zadatke uz pojačane mjere opreza, tako nema zakazanih termina za dolazak u Ambasadu i poslovi se obavljaju poštom.

"Pomažemo jednoj porodici koja se 23. marta treba trajno vratiti u BiH sa svim popratnim problemima koje takvu operaciju u ovim uvjetima prate. Ima studenata iz BiH koji studiraju ovdje i pokušavamo doći do pouzdanih informacija da li se mogu sigurno vratiti u Australiju, jer postoji zabrana ulaska većini kategorija posjetilaca, obilazimo stare ljude kojima treba obaviti kupovinu ii neku hitnu uslugu", pojasnio je Hajrić.

Australija je na ovaj izazov odgovorila čvrstim odlukama donijetim na vrijeme i jakom kampanjom o ličnoj zaštiti od virusa čime je spriječen, kaže ambasador, prvi talas pandemije.

"Ipak, u Australiji živi više od million Kineza koji su bili prvi prenosioci virusa. Na aerodromima je isprva uvedena pojačana kontrola, potom obavezna samoizolacija od 15 dana putnicima koji ulaze u Australiju, a onda je Australija zatvorila granice za sve posjetioce, a Australce koji su se zadesili u inostranstvu poziva da se vrate kući", kaže Hajrić.

Osim zdravstvenog segmenta, Australija se fokusirala i na ublažavanje ekonomske krize i sprečavanja recesije te su izdvojili 18,7 milijardi australskih dolara (oko 20 milijardi KM) za siromašne i Australce slabijeg imućnog stanja.

"Tako će svaki Australac u toj kategoriji dobiti 750 dolara više nego što redovno dobijaju uz molbu premijera Scotta Morrisona da ih što prije potroše kako bi se pospješila potrošnja", ispričao je ambasador BiH u Australiji Mirza Hajrić.