Građani se samorganizuju
11

Haiti započeo uzvraćanje udarca bandama, jednog od vođa ubili "osvetnici"

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Napadi, uključujući pucnjavu u kojoj je ubijen vođa bande, rasplamsali su se u četvrtak u glavnom gradu Haitija, Port-au-Princeu, dok su političke grupe izgledale bliže finaliziranju tranzicionog vijeća koje će preuzeti vlast od odsutne vlade.

Policijska operacija ubila je šefa bande Delmas 95, Ernsta Julmea, poznatog kao Ti Greg, dan nakon što je drugi vođa bande ubijen u očiglednom ponovnom pokretanju pravde osvetnika tj. civila koji se suprostavljaju bandama.

Smrt Julmea, člana "Viv Ansanm" saveza vođe bande Jimmyja "Barbeque" Cherizier-a, označava korak unazad za poteze bandi da zauzmu veći dio grada. Julme je nedavno pobjegao iz najvećeg zatvora na Haitiju u masovnom bijegu iz zatvora.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres pozdravio je izvještaje da su političke grupe odabrale sve članove prijelaznog vijeća koje će preuzeti predsjedničke ovlasti uoči budućih izbora, rekao je glasnogovornik UN-a.

Vijeće, koje ima za cilj da okupi polomljenu političku klasu Haitija, ima zadatak da imenuje zamjenu za premijera Ariela Henryja, koji je 11. marta najavio ostavku jer je nasilje bandi spriječilo njegov povratak u zemlju.

Plan tranzicije je na Jamajci posredovala međuvladina Karipska zajednica (CARICOM), zajedno sa predstavnicima haitijske vlade i opozicije. CARICOM je objavio listu političkih grupa koje će biti zastupljene u vijeću.

Očekivalo se da će devetočlano vijeće biti finalizirano u roku od nekoliko dana od Henryjeve ostavke, ali neke haićanske političke frakcije nisu se mogle ujediniti iza jednog predstavnika.

Jedna stranka je odbacila plan, a zatim odustala, dok su grupe koje su izostavljene iz plana kritikovale povratak političara iz prethodnih administracija za koje se smatralo da su korumpirani. Cherizier je zaprijetio odmazdom političarima i njihovim porodicama ako budu učestvovali u predloženom vijeću.

Kako se činilo da je vijeće pri kraju, u četvrtak se čula jaka pucnjava u blizini Nacionalne palače kod trga Champ de Mars u centru Port-au-Princea, dok su ljudi bježali od pucnjave u predgrađu glavnog grada Petion-Ville.

U srijedu su osumnjičeni članovi bande u Petion-Villeu, koji je bio napadnut posljednjih dana, ubijeni i zapaljeni, uključujući jednog vođu poznatog kao Makandal, u onome što se činilo kao ponovno oživljavanje pokreta civilnih osvetnika poznatog kao Bwa Kale. Lokalni mediji izvijestili su o drugom ubistvu Bwa Kalea izvan glavnog grada u četvrtak, iako Reuters to nije mogao provjeriti.

Država je uglavnom bila odsutna tokom nasilja, a policija je loše opremljena protiv teško naoružanih kriminalnih grupa koje žele da prošire svoju teritorijalnu kontrolu nad glavnim gradom. Planovi za međunarodnu sigurnosnu misiju, koju je Henry zatražio 2022., ostaju na čekanju.

Haq je rekao da je brzo raspoređivanje međunarodnih snaga ključno za poboljšanje političke i sigurnosne situacije. Rekao je da će UN podržati obnovu demokratskih institucija Haitija i pozvao na zaštitu civila.

UN i druga međunarodna tijela i ambasade evakuiraju osoblje i druge strance helikopterom jer glavni aerodrom na Haitiju nije siguran.

Kanadska vlada saopćila je kasno u četvrtak da kanadske oružane snage rade s kanadskom ambasadom na Haitiju kako bi pomogli u planiranju vanrednih situacija. Nije precizirao, ali je njegovo saopćenje uslijedilo kao odgovor na izvještaje da su kanadski vojnici dovezeni kako bi zaštitili kanadsku ambasadu.

Američka vlada je u četvrtak organizirala odlazak 90 američkih državljana iz sjevernog grada Haitija Cap-Haitien u Miami, kao i iz Port-au-Princea u Dominikansku Republiku, pored 70 koje je od nedjelje spašeno, saopćio je State Department rekao je portparol.