Austrija
0

Haiderov pokop u subotu uz državne počasti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši koruški poglavar i čelnik Pokreta za budućnost Austrije Joerg Haider, koji je stradao u prometnoj nesreći u subotu, bit će pokopan uz državne počasti u subotu u Klagenfurtu, objavili su u utorak austrijski mediji.

Posljednjem ispraćaju bit će nazočno austrijsko državno vodstvo: predsjednik Heinz Fischer, kancelar Alfred Gusenbauer, čelnici austrijskih parlamentarnih stranaka i drugi.

Dolazak na pokop najavili su i mnogi političari eVropske ekstremne desnice: Francuz Jean Marie Le Pen, Mussolinijeva unuka Alessandra Mussolini, šef Sjeverne lige Umberto Rossi i drugi.

Nagađanja nekih svjetskih medija da se nije radilo samo o prometnoj nesreći, nego da je "Haider uklonjen", austrijska sredstva saopćavanja u utorak ne komentiraju. Izuzetak je besplatni i vrlo čitani dnevni list "Heute" koji piše:

"Poslije smrti koruškoga poglavara Joerga Haidera sve češće su glasine da to nije bila samo tragična prometna nesreća, nego je moguće da se radi o atentatu." List dodaje da stranački kolege iz Haiderove populističke stranke, Pokreta za budućnost Austrije, sumnjaju u teoriju o nesreći i pretpostavljaju da je Haiderov automobil moguće "bio manipuliran". Po pisanju lista, i stanovnici Lambichla (Koruška), gdje se prometna nesreća dogodila, također su izrazili sličnu sumnju, javila je Hina.

Klagenfurtski državni odvjetnik Gottfried Kranz odbacio je, međutim, sve glasine izjavivši: "Ne radi se definitivno o sabotaži, automobil je bio u redu".

Joerg Haider poginuo je u prometnoj nesreći u jutarnjim satima u subotu, južno od Klagenfurta. Smatraju ga najutjecajnijim i najkontroverznijim austrijskim političarom, kojega je narod volio, posebice u Koruškoj. U posljednjih tridesetak godina polarizirao je, pokretao i promijenio austrijsku političku scenu kao nitko do sada, a njegove izjave često su izazivale žestoke kritike domaće i inozemne javnosti.