{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hag: Vještakinja Mladićeve odbrane izjavila da je minoran broj nestalih Srebreničana

F
24.8.2015. u 17:32
5
51
Hag: Vještakinja Mladićeve odbrane izjavila da je minoran broj nestalih Srebreničana
5
Hag: Vještakinja Mladićeve odbrane izjavila da je minoran broj nestalih Srebreničana
Foto: EPA
U nastavku suđenja Ratku Mladiću, odbrana je pred sudije izvela vještakinju za demografiju Svetlanu Radovanović, koja je osporavala metode i nalaze eksperata Tužilaštva, naročito one o nestalima iz Srebrenice.
Prema riječima vještakinje, demografi optužbe u svojim radovima nisu precizirali “šta podrazumijevaju pod pojmom Srebrenice”, istaknuvši da su u jednom trenutku kao područje Srebrenice obuhvatili “čak 15 općina… među kojima i neke u zapadnoj Srbiji”.

Kao primjer je navela da je vještak optužbe Helge Brunborg u jednom izvještaju napisao da su neke osobe iz Srebrenice nestale u općinama Loznica, Valjevo, Priboj, ali i na Tari.

Ocjenjujući da je riječ o “statistički minornim brojevima”, Radovanović je zaključila da za njihovo navođenje nije bilo drugog razloga, “osim težnje da se što više uveća broj žrtava”.

Vjerodostojnost studija demografa Tužilaštva, Radovanović je osporavala i tvrdnjom da za čak 29 posto osoba sa spiskova nestalih nedostaje datum rođenja, a za 20 posto podaci o mjestu nestanka. Rad demografa Tužilaštva, Radovanović je nazvala “neprofesionalnim” i “intelektualno nepoštenim”.

Radovanović je osporavala metode i nalaze eksperata Tužilaštva na suđenju Ratku Mladiću, ratnom komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) koji je optužen za genocid počinjen nad oko 7.000 srebreničkih Bošnjaka, u danima nakon što je ta vojska 11. jula 1995. godine zauzela tu enklavu u istočnoj Bosni.

Prema nalazima eksperata optužbe, koji su pominjani u sudnici, poslije pada Srebrenice nestale su ukupno 7.692 osobe. Iskaz u odbranu Mladića, Radovanović će nastaviti sutra, 25. augusta.

Mladića optužnica tereti i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u šest općina imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, prenosi BIRN.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: