Država zaradi milijarde
0

Hadžije ne žale potrošiti novac u Mekki uprkos velikoj skupoći

Klix.ba
Odlazak u Saudijsku Arabiju i obavljanje hadža kao jedne od pet osnovnih islamskih dužnosti veliki je događaj u srcima muslimana, ali i finansijski trošak. Gledamo li taj aspekt hadža, ovo hodočašće privrednoj komori te zemlje svake godine donosi milijarde eura dobiti. Prošle godine je prikupljeno 7,7 milijardi eura u toku 10 dana.

Mohammed Zayan, 53-godišnji hadžija iz Tunisa, cijeli se život priprema na ovu vjersku obavezu. Kaže da je potrošio oko 4.600 eura.

"Zahvalan sam Bogu što sam uspio uštedjeti toliki novac, ali mi je žao što nisam mogao priuštiti da sa sobom povedem suprugu i sina", kazao je novinaru BBC-a.

Restorani, putničke agencije, aviokompanije i mobilni operateri zarade mnogo novca, a vlada profitira zahvaljujući porezima. U svetom gradu Mekki, rodnom mjestu islama, najviše su cijene najama nekretnina. Hoteli u blizini centralnog mjesta hadža noćenje naplaćuju i po 540 eura.

Jedan od tajkuna iz Mekke, Mohamed Saed al-Jahni, kaže da već 35 godina investira u ovaj sektor.

"Sjećam se kad je prodat prvi kvadratni metar zemljišta u Mekki. Koštao je tek 15 riala (oko 2,3 eura), a sad je dostigao 80.000 riala (oko 17.000 eura)", kaže on. "Potražnja je veća od ponude i stoga su u proteklom periodu izgrađene tolike nove zgrade i hoteli, sve kako bi se smjestio sve veći broj hodočasnika".

Izuzetno visoke građevine idu prema nebu iznad Mekke nevjerovatnom brzinom. Stoljećima stare lokacije stoje uz luksuzne hotele u kojima većina hadžija sebi ne može priuštiti noćenje.

Saudijska vlada poručuje da su ti koraci neophodni.

Prodaja suvenira tokom hadža je još jedan od unosnih poslova u Mekki. Nema zvanične procjene koliko se novca na taj način zaradi, ali se vjeruje da je riječ o stotinama miliona eura godišnje.

Ahmed Abdel Rahman ima 43 godine i na rodni Mauricijus iz Mekke će se vratiti s brojnim poklonima i suvenirima za svoje bližnje.

"Ovo su blagoslovljeni suveniri", kaže on dok nosi tespih koji je upravo kupio u gradu po cijeni tri puta većoj od one u prodavnicama van njega.

Cijene suvenira u Mekki znaju biti izuzetno visoke, iako se većina proizvoda uvozi iz Kine.

Abdel Rahman kaže da se osjeća produhovljenim kad potroši novac u Mekki.

"Ne smatram da su vlasnici suvenirnica oportunisti, već smatram da pomažemo svojoj braći u islamu da profitiraju i tako sastave kraj s krajem", objašnjava on svoj stav.

Hadž se ovdje obavlja skoro 1.400 godina.