{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hadžije nakon Mekke posjećuju Medinu, grad vjerovjesnika Muhammeda

A
9.10.2014. u 18:10
0
18
Hadžije nakon Mekke posjećuju Medinu, grad vjerovjesnika Muhammeda
0
Hadžije nakon Mekke posjećuju Medinu, grad vjerovjesnika Muhammeda
Foto: AFP
Hiljade muslimanskih vjernika nakon obavljene pete islamske dužnosti hadža, iz Mekke su otputovali u Medinu, grad koji je poznat kao grad Božijeg poslanika Muhammeda, a.s, gdje borave u oproštajnoj posjeti Poslanikovoj džamiji.
Inače, vjernici praktikuju da posjete grad Medinu prije samog obreda hadža, ali i nakon obavljanja ove vjerske dužnosti.

Vjernici su nakon Kurban-bajrama danas počeli pristizati u Medinu, gdje se mole u Poslanikovoj džamiji i posjećuju mezare 10.000 ashaba, muslimana koji su vidjeli Poslanika.

Poslanikova džamija u Medini, poznata i kao Al-Masjid al-Nabawi, džamija je koju je izgradio posljednji poslanik Muhammed, a. s. To je drugo najsvetije mjesto u islamu i druga džamija izgrađena u povijesti, ali i jedna od najvećih u svijetu.

U džamiji se nalaze mezari poslanika Muhammeda, a. s., te ranih muslimanskih halifa Abu Bekra i Omera. Također, u Medini se nalaze i mezari poslanikovih kćerki, supruga, sina Ibrahima, unuka hazreti Hasana i amidže hazreti Abbasa.

Među hadžijama koji su danas pristigli u Medinu nalazi se i Yilmaz Suleymanoglu iz Turske koji je za Anadoliju kazao da osjeća veliku radost što se nalazi u Medini.

"Godinama čekam ovaj veliki događaj. Ne mogu vam opisati svoje osjećanja, presretan sam što se nalazim u ovom svetom mjestu", kazao je ovaj hadžija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: